Na temeljima bh. državnosti na Bobovcu: Budimo ujedinjeni u našim različitostima

Kulturno-svečani programom kojim je obilježen praznik organizovalo je nekoliko nevladinih organizacija s ciljem da na ovaj način ukažu na značaj historijskih lokaliteta srednjovjekovne Bosne.

Biti dio društva predstavlja i odgovornost da se radi na polju demokratije i jačanju ljudskih prava, poručeno je s današnjeg skupa.

Historičar Enver Imamović prisutne je upoznao o historijatu Bobovca te dodao da svima treba biti velika čast što stoje na mjestu gdje su udareni temelji države i gdje su stajali bh. poglavari.

“Danas smo svi do jednog samo stanovnici Bosne i Hercegovine. Stojimo Hrvat do Srbina, a Srbin do Bošnjaka i svi smo ovdje jer je ovo srce Bosne i Hercegovine i ovakva slika treba da se vidi u čitavoj državi. BiH je imala puno gradova, a Bobovac je bio njena prijestolnica”, izjavio je Imamović.

U ime mladih govorila je predstavnica “Mreže mladih” Nedžma Hrvat koja je izjavila da je zadovoljstvo na platou Bobovca vidjeti mlade ljude koji su garant da će BiH opstati.

“Mi mladi ćemo znati čuvati, graditi i stvarati uvjete za bolji život svih njenih naroda. Ostajte ovdje i borite se da BiH bude mjesto ugodnog života, to je naš dug prema domovini”, naglasila je Hrvat.

Predsjednik “Preporoda” Senadin Lavić u izjavi za Klix.ba je kazao kako je cilj predložiti nacrt deklaracije o budućnosti Bosne i Hercegovine čime bi ona bila zemlja svih njenih građana.

“Mi nismo političari, u BiH postoji bosanski narod i građani koji vole ovu zemlju. Bez obzira ko su oni, danas su ovdje jedni do drugih i jasno su poručili da žele normalnu državu bez fašističkih parola”, poručio je Lavić.

Denis Vazić, sekretar UO Srpskog građanskog vijeća – pokreta za ravnopravnost u BiH, izjavio je kako je današnji praznik dan obnove temelja državnosti BiH kada su prihvaćeni osnovni principi zajedničkog života i tolerancije.

“Historija je dokazala da narušavanjem tih principa idemo mnogo koraka unazad uz ljudske žrtve. Današnji dan i ono što je bilo prije 74 godine treba nam biti vodilja da gradimo prosperitet. Mi moramo biti ujedinjeni u našim različitostima i biti korektivni faktor prema političkim strukturama koje trebaju vidjeti da je ovo jedini put kojim trebaju ići narodi u BiH”, izjavio je Vazić.

Današnjem skupu prisustvovao je i fra Mirko Majdandžić koji je kazao kako je danas došao obilježiti rođendan svoje domovine.

“Ovo je centar bosanske državnosti i to treba tako sačuvati. Fratri su uvijek dolazili ovdje na molitvene susrete, ali ovaj dan treba osloboditi od svih vjerskih obilježja. Danas ne treba biti ni ‘Oče naš’, ni ilahija, ni kasida, već samo program za građane BiH. Ja sam ovdje da proslavim rođendan svoje države i svi bi trebali doći ovdje i proslaviti današnji dan”, izjavio je Majdandžić.

Današnjem skupu prisustvovao je i počasni vod Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a druženje prisutnih nastavljeno je na platou Luke uz grah i čaj.

Osim kulturno-umjetničkog i edukativnog programa s Bobovca su danas poslane poruke zajedništva, tolerancije i želje za izgradnjom bolje države po mjeri svih njenih građana.