Prezentiran Nacrt studije za upravljanje otpadom za područje BPK Goražde

U organizaciji Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline danas je održana prezentacija Nacrta studije sa programom razvoja informacionog sistema za upravljanje otpadom na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Cilj prezentacije studije, na čijoj izradi je bio angažovan konzorcij „Enova“ d.o.o. Sarajevo – „Zelene tehnologije“ d.o.o. Zagreb, bio je iskazivanje eventualnih primjedbi i sugestija prije njenog konačnog usvajanja.

Kako je istaknuto, usvajanjem studije trebali bi se stvoriti uslovi za uvođenje jedinstvenog informacionog sistema za upravljanje otpadom na području BPK Goražde koji će ujedno objediniti protok informacija o svim vrstama otpada.

Prezentaciji studije prisutvovao je i resorni ministar Slobodan Janković koji je iskazao zadovoljstvo zbog toga što će se ovaj dokument u skorije vrijeme naći u proceduri usvajanja, čime će se ispuniti uslovi za apliciranje na sredstva za realizaciju ciljeva iz oblasti upravljanja otpadom koja se dodjeljuju iz evropskih fondova.

Osnovni cilj studije, kako je naglašeno, je stvaranje tehničkih  preduslova za početak uvođenja adekvatnog sistema upravljanja otpadom na područu BPK zasnovanog na prinicpima integralnog upravljanja otpadom.

bpk.gov.ba