NA DANAŠNJI DAN Šezdeset godina od “Minhenske tragedije” u kojoj je stradala ekspedicija Manchester Uniteda

Naime, vraćajući se s utakmice Kupa evropskih prvaka protiv Crvene zvezde (3:3) avion sa 38 putnika i šest članova posade srušio se prilikom uzlijetanja na minhenskom aerodromu, gdje su stali da natoče gorivo i nikada nisu poletjeli.

Treći pokušaj uzlijetanja bio je koban budući da avion nije dostigao željenu brzinu pa je zakačio dvije obližnje zgrade, pao i odmah potom zapalio dvije kuće.

Led na pisti

Njemačke vlasti objavile su da je glavni uzrok nesreće bio led koji je pronađen na krilu aviona, a kao glavni krivac za tragediju proglašen je kapetan aviona James Thain.

“Osim leda, nismo mogli pronaći nijedan razlog o avionskoj nesreći”, stajalo je u obrazloženju njemačkih vlasti.

Zanimljivo da je kapetan Thain bio jedan od najboljih britanskih pilota, a i avion kojim je upravljao bio je najbolja mašina koje je britansko zrakoplovstvo tada imalo.

Kapetan je sam pokrenuo opsežnu istragu o nesreći, a zaključak je bio da jeste led bio glavni krivac, ali ne onaj na krilu, već onaj na pisti.

Pilot nevin

Slučaj je poprimio političke razmjere, jer Nijemci nisu htjeli da ponovo otvore slučaj, ali 11 godina od nesreće Thain je proglašen nevinim od strane britanske vlade.

Prilikom pada aviona stradalo je 20 ljudi, dok je troje preminulo u bolnici, među njima i Duncan Edwards, tada najbolji igrač Crvenih vragova.

U Manchester se od igrača Uniteda nisu vratili ni Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam Whelan.

klix.ba