Danska “kopira” Island: Planiraju izjednačiti plate muškaraca i žena

Danska namjerava donijeti zakon, kao što je to početkom januara uradio Island, prema kojem bi muškarci i žene u toj zemlji morali biti jednako plaćeni za posao koji obavljaju.

Dennis Kristensen, direktor Agencije za državnu službu, izjavio je da danska vlada planira, poput Islanda, provoditi politiku jednakog plaćanja radnika.

Istakao je da je konačno došlo vrijeme da i u Danskoj muškarci i žene budu jednako plaćeni za posao koji rade.

Island je, usvojivši novi zakon u parlamentu u kojem su 50 posto zastupnika žene, postao prva država na svijetu u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni.

Prema novom zakonu, kompanije i vladine institucije koje imaju više od 25 zaposlenih morat će provoditi politiku jednakog plaćanja radnika, a one organizacije kod kojih se ustanove nepravilnosti, morat će platiti kaznu.

Novim zakonom na Islandu, nejednake plate postaju protuzakonite. Zakon je podržala i vladajuća koalicija, sačinjena od stranaka desnog centra, ali i opozicija.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), Island je već devet godina zaredom prva zemlja na ljestvici zemalja prema jednakosti spolova. Danska zauzima 14. mjesto.