Nastavak akcije “Zadruga”: Policija pretresa na 12 lokacija u Sarajevu

U Sarajevu su u toku policijski pretresi na 12 lokacija, a u sklopu nastavka akcije “Zadruga” u kojoj je nedavno uhapšen veći broj osoba, među kojima i direktori poznatih sarajevskih firmi, a koje se sumnjiče za organizirani kriminal, pranje novca, te zloupotrebu položaja.

Ovu informaciju potvrdila nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, pod čijim nadzorom se od jutros vrše novi pretresi.

Zasad nema informacija da li ima novih privedenih osoba.

U dosadašnjem toku ove akcije ukupno je privedeno 16 osoba, a devetero ih je smješteno u pritvor.

Riječ je o Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Salihi Dervišević, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću. Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, “oprala” više desetaka miliona maraka, dok su ostali osumnjičeni imali svoje uloge kao članovi ove kriminalne grupe.

faktor.ba