Povećana zagađenost bh. gradova: Dolaskom padavina očekuje se stabilizacija

Ponovo je evidentna povećana zagađenost bh. gradova poput Sarajeva i Zenice, potvrdili su nam u Sektoru životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kažu da je pored prašine evidentno i uvećanje vrijednosti sumpor dioksida.

– Sa dolaskom padavina, u narednim danima očekujemo da se ovo stabilizuje. Tako da bi sutra trebalo biti vjetra, obilnijih padavina, i ovo zagađenje ne bi trebalo potrajati. Ovo je privremeno, što smo mi prouzrokovali od saobraćaja, do kućnih ložišta. U zimskom periodu porast vrijednosti zagađenja je ljudski faktor. I ova zagađenja ćemo imati svake zime jer to niko neće riješiti – govori Enis Krečinić, stručni saradnik iz Sektora životne sredine, Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Podsjeća da se u Sarajevu već duže vrijeme ne ulaže u parkove prirode, zelene površine općenito.

– Sada se na svaku zelenu površinu gleda kao potencijalna lokacija za građenje. Da se u bh. prijestonici gradilo planski, imali bismo veći protok zraka kroz grad. Bilo bi zagađenja, ali u manjoj mjeri. Inače, Sarajevo da sada nije nikako naseljeno, u kotlini biste imali maglu, ali čistu – ispričao nam je Krečinić.

Razgovarali smo i sa ljekarom Edom Selimićem, specijalistom za plućne bolesti.

– Zagađenost zraka sumpor dioskidom, ugljen monoksidom, ugljen dioksidom ostavlja trag na našim bronhijama. Ljudima koji možda imaju sklonost ka nekom oboljenju, koji imaju genetsku osnovu, ovakav zrak će im isprovocirati reakciju pluća, bronhalnog stabla. Iz godine u godinu je u Sarajevu, Tuzli, Zenici, sve više djece koja obolijevaju od infekcija respiratornih gornjih i donjih dišnih puteva. Konkretno, u Sarajevu, niz Miljacku imate strujanja zraka, ali to nije dovoljno u odnosu na broj individualnih ložišta. Imate puno čestica koje se oslobađaju sagorijevanjem uglja i onda se zatvori začarani krug. Zagađuje i saobraćaj, a naša pluća trpe i pate – upozorio je Selimić.

faktor.ba