Sutra podizanje zastave BiH u Olimpijskom selu u Pjongčangu

Po riječima generalnog sekretara Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Saida Fazlagića, organizatori su se potrudili da naprave što bolje uslove za sportiste, ali da odlične utiske “donekle kvare oštre i surove vremenske i klimatske prilike”.

“Svakodnevno se susrećemo s velikom i nesnosnom hladnoćom do -20 stepeni, uz veliku vlažnost i jak vjetar što stvara još gori osjećaj hladnoće. I pored toga, naši sportisti su se uspjeli adaptirati. Već su bili na borilištima i napravili prve treninge. Što se tiče zdravstvenog biltena naša ski trkačica Tanja Karišik ima blažu prehladu. Elvedina Muzaferija je bila na doping kontroli i testu, dakle obavljamo uobičajene, normalne aktivnost na OI”, rekao je za agenciju Fena vođa bh. delegacije u Južnoj Koreji.

U Olimpijskom selu sutra će biti podignuta zastava Bosne i Hercegovine. U petak će se održati ceremonija otvaranja Igara, koji će pratiti više od milijardu ljudi u svijetu.

Najbolja bh. alpska skijašica Elvedina Muzaferija, koja će u petak nositi zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji svačanog otvaranja, danas je obavila prvi trening u velesalomu.

“Uslovi su idealni za trening. Još uvijek se navikavamo na vremensku razliku, ali mislim da ćemo za dan, dva biti potpuno spremni za trening”, izjavila je Muzaferija.

Devetnaestogodišnja Visočanka u Pjongčangu će nastupiti u svim alpskim disciplinama. Njen prvi nastup je na rasporedu 12. februara u veleslalomu. Naša najmlađa učesnica na Igrama plasmane očekuje u vožnjama u alpskoj kombinaciji i slalomu, koje su na programu 14. i 23. februara.

U olimpijskom selu trenutno je devet članova bh. delegacije, a na poziv MOK-a sutra će u Pjongčang doputovati predsjednik OKBiH Marjan Kvesić s potpredsjednicima Izetom Rađom i Sinišom Kisićem.