Visoki zvaničnici EU pozdravili njemački koalicijski sporazum

Visoki zvaničnici Evropske unije pozdravili su današnji sporazum u Berlinu o formiranju nove koalicijske vlade ljevice i desnice, nazivajući dugo očekivani sporazum podsticajem za EU u cjelini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel FOTO: ARHIV Njemačka kancelarka Angela Merkel FOTO: ARHIV

– Koalicijski sporazum u Njemačkoj: također dobra vijest i za Evropu – objavio je u tweetu evropski komesar za ekonomiju Pierre Moscovici.

– Poštovanje konstruktivnom stavu mojih prijatelja iz SPD-a – dodao je francuski socijalista, u pohvali Socijaldemokratima zbog obnove koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel, uprkos strahovanjima da bi to moglo dodatno oslabiti izbornu bazu ljevice.

Šef kabineta utjecajnog predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera također je pozdravio sporazum o formiranju vlade koju predvode njemu bliski Kršćanski demokrati.

– Sporazum na 170 stranica za naredne četiri godine otvorio je snažno evropsko poglavlje, s brojnim obavezivanjima prema sektorskim poglavljima EU – navodi Martin Selmayr u tweetu na kome je postavio fotografije njemačke i zastave EU.

Odsustvo aktivne vlade od septembra prošle godine u najmoćnijoj evropskoj državi izazvalo je nelagodu u Briselu, koji insistira na tješnjim vezama država članica u vrijeme kada se Britanija priprema da napusti blok.

Izbor Emmanuela Macrona za francuskog predsjednika u maju prošle godine, nakon što je obećao tješnje veze s Njemačkom, povećalo je nade u Briselu u značajniji napredak u EU, kao što je uvođenje novih pravila unutar eurozone, uprkos razlikama između Pariza i Berlina. Neki čelnici EU nadaju se, ipak, da bi SPD mogao približiti Merkel i Macrona, nezavisnog političara koji je bio ministar u prethodnoj socijalističkoj vladi u Parizu.

Selmayr je naglasio da dugački koalicijski sporazum uključuje njemačke pozicije prema brojnim političkim poljima EU, među kojima su jedinstveno digitalno tržište, vojna saradnja, online privatnost, autorska prava i ekologija.

Manfred Weber, koji predvodi saveznike kancelarke Merkel s desnog centra u Evropskom parlamentu, objavio je na Twitteru: “Dobar signal iz Berlina narodima i Evropi u cjelini: buduća njemačka vlada spremna je da doprinese snažnijoj i boljoj Evropi. To je očigledno proevropski pristup i odgovor populistima”, prenosi Reuters.