Akcija “Zadruga”: Nakon saslušanja na slobodu pušteno 13, a u pritvoru zadržane dvije osobe

U pritvoru su zadržani Omar Lačević (Sikra d.o.o.) i Gabrijel Delić (Deling), a nakon saslušanja su pušteni Sead Tutić (Sela), Danijel Burazorović (H&T Tehnika), Nedim Stambol (Sikra), Mujo Bublin (Pet zlatnih d.o.o), Anila Gajević (Zona), Viktor Kljajić (Zona), Muhamed Gajević (Zona), Ibrahim Karavadić (Udruženje vjeroučitelja KS), Šefika Mahmutović (Podorad d.o.o.), Samija i Adnana Heljić (Heljić d.o.o.), Faruk Memić(IT-Mont) i Sakib Efendić.

Jučer su izvršeni pretresi na 12 lokacija, a akcija se nastavlja. Podsjetimo, akcija je započeta krajem januara i prvobitno je uhapšeno 12 osoba. Za njih devet je određen jednomjesečni pritvor.

Riječ je o Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Salihi Dervišević, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću. Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

Kao vođe ove grupe, tvrdi Tužilaštvo, bračni par Đelić registrovao je agencije za posredovanje u zapošljavanju “Eslider” i “Leading” (radila do septembra 2016. godine) u okviru koje su navodno falsifikovali uvjerenja s fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koje su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje. Potom su s ostalim osumnjičenima navodno sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a potom su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto. Na ovaj način pravn osobe su izbjegavale plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca. Tužilaštvo navodi kako su na ovaj način pribavili za sebe više od 40 miliona KM te oštetili budžet za blizu 30 miliona KM.

klix.ba