Šesti protesti za Dženana: “Kada zulum postane pravilo, borba za pravdu postane obaveza”

Na drugu godišnjicu stradanja 21- godišnjeg Dženana Memića, građani Sarajeva okupili su se ispred Sarajevo City Centra kako bi još jednom učestvovali u protestnoj šetnji koju su organizovali porodica i prijatelji Memića po šesti put, a zbog nezadovoljstva radom pravosudnih i policijskih struktura Kantona Sarajevo u slučaju smrti ovog mladića.

12:50 – Okupljeni građani ispred Tužilaštva KS uzvikivali su: “ubice, ubice!”, a njihovi uzvici popraćeni su zvižducima. Nakon toga su krenuli nazad prema SCC-u, uzvikujući “Hoćemo istinu!”, “Pravda za Dženana!”…

12.30 – Građani predvođeni porodicom Dženana Memića stigli su pred zgradu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Nakon dolaska, Dženanov otac Muriz Memić i advokat Ifet Feraget ušli su u zgradu Tužilaštva i predali zahtjeve. Osim što, kao i ranije traže ostavku glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić i krivičnu odgovornost postupajućih kantonalnih tužilaca, traže i ostavke četiri federalna tužioca.

– Ja znam kako mi je. Dženan je ubijen mučki s leđa i Alisa zna ko ga je ubio. Reći će kad – tad. Ubica postoji na slobodi, neka Dalida kaže ime, ja ću prezime – kazao je Memić, te dodao da očekuje novu istragu, kojom će se ubistvo njegovog sina rasvijetliti za 24 sata.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget ponovio je da će se, ako bude trebalo, sa ovim slučajem ići do suda u Starzbourghu.

12.00 – Stotinjak građana okupilo se ispred Sarajevo City Centra, odakle su krenuli prema zgradi Tužilaštva KS, kojem će predati svoje zahtjeve i obratiti se javnosti.

Okupljeni građani, koji danas oko ruku imaju žute trake sa likom nastradalog Dženana, predvođeni njegovom porodicom, nose veliki transparent na kojem piše : “Kada zulum postane pravilo, borba za pravdu postaje obaveza”.

Prema riječima Dženanovog oca Muriza, žute trake simboliziraju to što se oni osjećaju kao građani drugog reda, jer je, kako kaže, bilo pokušaja da se današnji protesti zabrane, te da ministar saobraćaja KS Mujo Fišo nije želio potpisati dozvolu za njihovo održavanje.

Šetnja protiče u tišini i bez ikakve vike, a građani nose transparente sa natpisima: “Nečista savjest Hamze Žuje”, “Stručnost Ševala Kovačevića po narudžbi”, “Ustavni sud ne smije ustaviti istinu”, “Lažna amnezija koštala je ovu državu stotine hiljada”…

Porodica Memić je uvjerena da je Dženan ubijen te da su u ovom slučaju skrivani dokazi, a ne da je preminuo usljed posljedice saobraćajne nesreće zbog koje se danas sudi Ljubi i Bekriji Seferoviću.

Smatraju da je suđenje samo farsa. Od samog početka tvrde da krivci za Dženanovu smrt nisu privedeni pred lice pravde, da je on ubijen, a da pravu istinu zna njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap koja je kobne noći bila s njim, a koja, navodno, ima amneziju.

Muriz Memić, otac nastradalog mladića najavio je kao i dosad,  da će se i danas tražiti ostavka glavne tužiteljice Dalide Burzić, kao i krivičnu odgovornost svih tužilaca koji su dosad postupali u ovom slučaju.

– Evo Sud je naložio da se ti dokazi dostave odbrani Seferovića, što je potvrda da smo sve vrijeme bili u pravu. Da nije bilo naše ovolike borbe, ni do toga ne bi došlo – kazao je ranije Memić.

faktor.ba