Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljena „Biser“ Goražde oragnizovat će danas predavanje o svim vrstama karcinoma i načinima prevencije

“Mi možemo. Ja mogu!” naziv je ovogodišnje globalne poruke koja poručuje da svi možemo učiniti mnogo kako bismo smanjili breme malignih bolesti u društvu. Rak nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora. Ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, metastaziranje, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti koja može zahvatiti praktički svaki dio tijela. Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke stope smrtnosti oboljelih, rak je prozvan epidemijom modernog doba.

Svjetski dan borbe protiv raka predstavlja jedinstvenu inicijativu za borbu protiv ove globalne epidemije. Tim se obilježavanjem nastoji podići svjesnost i znanje o raku i tražiti od Vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi protiv raka. Od 2016. do 2018. godine Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se pod globalnom kampanjom i porukom „Mi možemo. Ja mogu.”

O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti spriječavanju početka bolesti tako da prihvate zdraviji način života kroz prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu, te izbjegavanje duhana i alkohola.

Članice udruženja “Biser” Goražde organizovat će predavanje o karcinomima i prevenciji podvodom svjetskog dana borbe protiv karcinoma 08.02.2018 u 19 h u prostorijama udruženja. Predavanje je otvoreno za sve građane BPK Goražde.

rtv bpk