Dogodilo se na današnji dan, 9. februar

  1. Mirovnim ugovorom Austrije i Napoleonove Francuske, potpisanim na sjeveroistoku Francuske, prestalo postojati Sveto Rimsko Carstvo, iako se car Franc II odrekao titule rimskog cara njemačkog naroda pet godina kasnije.
  2. Umro ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski, prema mnogim kritičarima najveći književnik svih vremena, koji je duboko, kao niko ni prije ni poslije njega, ponirao u ljudsku psihu i rasvjetljavao tajnu ljudske prirode.
  3. Njemački “Afrički korpus” generala Ervina Romela prešao iz Italije u sjevernu Afriku, što je bio uvod u teške borbe na Afričkom frontu u Drugom svjetskom ratu, okončane 1943. pobjedom savezničkih snaga, u kojima su glavninu činile britanske trupe.
  4. Na francuskom putničkom brodu “Normandija” – tada najvećem i najelegantnijem u svijetu u svojoj kategoriji – izbio je požar, poslije čega je brod potonuo u njujorškoj luci.
  5. Počeo protivnapad partizana u Drugom svjetskom ratu na združene njemačke, italijanske i hrvatske snage na Neretvi, poznat kao “Bitka za ranjenike”.
  6. Bitlsi su se prvi put pojavili u šou emisiji Eda Salivena, nastupajući pred rekordnih 73 miliona gledalaca.
  7. Na referendumu u Litvaniji, iz kojeg su bili isključeni građani ruske nacionalnosti, više od 90 posto birača te baltičke zemlje glasalo je za otcjepljenje od SSSR-a.
  8. Od snažne eksplozije koju je podmetnula teroristička IRA – čime je poslije 17 mjeseci prekinuto primirje – u Londonu poginule dvije osobe, a oko sto je ranjeno.
  9. Kina prekinula diplomatske odnose sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom zbog odluke vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom.
  10. Umrla britanska princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete. Bila je poznata po glamuroznom i burnom životu.

2016.Umro Zdravko Tolimir, bivši general i vojni zapovjednik, pomoćnik komandanta za obavještajno bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podignuo je 2005. optužnicu protiv njega, a 12.12.2012. Tolimira proglasio krivim po šest od sedam tačaka optužnice, te osudio na kaznu doživotnog zatvora.