Bihamk : Stanje na putevima

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na većini dionica koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Izdvajamo dionicu autoputa A-1 Tarčin-Zenica, zatim magistralne puteve: M-17 Žepče-Doboj, M-4 Doboj-Tuzla, M-18 Tuzla-Olovo, M-5 Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, M-16 Kupres-Šujica i M-15 Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, kao i puteve u dolinama rijeka: SaveLašve i Une. Kolovoz je mjestimično vlažan, a zbog niskih temperature upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke učestali su odroni zemlje ili kamenja. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog aktivnog klizišta na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj se u desnoj cijevi tunela Igman i na mjestu radova odvija preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćanja.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, zbog urušavanja potpornog zida.

Pojačana frekvencija vozila tokom dana očekuje se na putevima koji vode prema ski centrima i zimskim izletištima.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.