Projekat sanacije klizišta na Tjentišu tek za mjesec dana

Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska potvrdio je za Klix.ba da će u narednih mjesec dana trajati izrada projektne dokumentacije po kojoj bi se mogao realizirati plan sanacije velikog klizišta koje je početkom februara ugrozilo spomen kosturnicu na Tjentištu u Dolini heroja.

“Sigurno mjesec dana će potrajati izrada projektne dokumentacije, a poslije toga će se pristupiti izvođenju radova. Trenutno je stabilna situacija, iako je bilo kiše ovih dana, iako je bio zemljotres, ništa nije dodatno ugroženo od onog što već imamo na terenu. Radnici Hidroelektrane ‘Trebišnjice’ iz Trebinja su na terenu i mi očekujemo da će za nekih desetak dana biti završeni istražni i geodetski radovi, a za mjesec dana i plan sanacije klizišta”, kazao je Pejanović.

On dodaje da je u ovom trenutku teško napraviti procjenu štete koju su uzrokovale velike padavine pokrenuvši pri tom više od 25.000 kubika zemlje. Jasno je da to neće biti neznatni iznosi u odnosu na razmjere štete koje je uzrokovala pojava klizišta, no to će pokazati projekat sanacije koji bi, prema najavama iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, trebao biti sveobuhvatan.

To podrazumjeva završetak istražnih i geodetskih radova, snimanje kompletne konfiguracije terena, prijedlog neophodnih geoloških mjera te modela i načina sanacije kompletnog terena.

Naime, dokumentacija klizišta iz 1986. godine pokazala je da je još prije 30 godina na mjestu današnjeg klizišta evidentirana pukotina, koja tada nije sanirana.

Ohrabrujuće je interesovanje i podrška koja stiže sa svih strana, ističe Pavlović.

“Ljudi sa svih strana su nam ponudili pomoć, među prvima je to bio gradonačelnik Goražda, Civilna zaštita RS, Oružane snage BIH, SUBNOR svih bivših republika i mnogi drugi. To je veoma ohrabrujuće i budi nadu”, ističe direktor Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Resorno ministrastvo i Vlada RS-a najavljuju da će se za pomoć obratiti i UNESCO-u, dok Pavlović ističe da će uporedo sa sanacijom klizišta, biti nastavljena obnova spomenika započeta prošle godine, kako bi u junu ove godine, kada se obilježava 75- godišnjica Bitke na Sutjesci zablistao u punom sjaju.

“Mislim da bi do tada sve moralo biti gotovo. Mi želimo na proljeće nastaviti sa bijeljenjem tako da bi on zablistao na 75-u godišnjicu Bitke na Sutjesci”, kaže Pavlović.

Nezvanično, u narednoj sedmici spomenik bi trebao obići i njegov autor, srbijanski vajar Miodrag Živković koji je ranije kazao da su spomenik i kosturnica izgrađeni na tvrdom materijalu, te da, bez obzira na klizište, ne bi trebali biti oštećeni.

klix.ba