Dogodilo se na današnji dan, 12. februar

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 12. FEBRUAR

 

  1. – Rođen Čarls Robert Darvin, britanski prirodnjak i osnivač Teorije o evoluciji.

 

  1. – Rođen američki državnik Abraham Linkoln, predsjednik SAD-a od 1860. do 15. aprila 1865, kad ga je u Vašingtonu ubio jedan fanatični pristalica ropstva. Prije nego što je izabran za šefa države bio je zemljoradnik, drvosječa, lađarski momak, upravnik pošte, advokat, kongresmen. Pripadao je Republikanskoj partiji, stranci industrijske buržoazije, koja je bila za ukidanje ropstva.

 

  1. – Edvard Hargrejvs pronašao zlato u Samerhil Kriku u Novom Južnom Velsu, izazvavši “zlatnu groznicu” u Australiji.

 

  1. – U Beogradu počela nastava na Akademiji za pozorišnu umjetnost, osnovanoj 1948.

 

  1. – U Moskvi uhapšen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a sutradan mu je oduzeto sovjetsko državljanstvo i protjeran je iz zemlje, poslije čega je u emigraciji proveo dvije decenije.

 

  1. – SAD su SFRJ izručile hrvatskog ratnog zločinca Andriju Artukovića, ministra unutrašnjih poslova ustaške NDH. Suđenje u Zagrebu pretvorilo se u farsu, jer mu nije suđeno za zločin genocida i ubistvo više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu, već samo za pojedinačna nedjela.

 

  1. – Karmen Lorens postala premijer Zapadne Australije kao prva žena šef vlade neke od australijskih država.

 

  1. – Jaser Arafat preuzeo dužnost prvog palestinskog predsjednika.

 

  1. – Američki Senat se većinom glasova opredijelio protiv smjenjivanja predsjednika SAD Bila Klintona, odlučujući povodom skandalozne ljubavne afere američkog predsjednika i pripravnice u Bijeloj kući Monike Levinski.

 

2002.- Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počelo suđenje bivšem predsjedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, prvom šefu države kojem se sudi pred Međunarodnim sudom. Milošević je u maju 1999. optužen za zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i sukoba na Kosovu. Početak „procesa vijeka“ pratilo je više od 1.000 najvećih svjetskih medija. Na zahtjev Haškog tribunala vlasti Srbije izručile su Miloševića 28. juna 2001.

 

2017 – Za novog predsjednika Njemačke poslanici su izabrali Frank-Valtera Štajnmajera koji je prethodno bio ministar vanjskih poslova.