HNK : Zdravstveni radnici stupaju u generalni štrajk

U svim zdravstvenim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) danas bi trebao početi generalni štrajk, najavljeno je ranije nakon što je Skupština sindikata doktora medicine i stomatologije HNK jednoglasno donijela tu odluku.

Generalni štrajk bi trebao trajati do početka pregovora o novom Kolektivnom ugovoru koje je resorno kantonalno ministarstvo najavilo za 26. februar.

Glavni razlog za štrajk je, kao su naveli iz Skupštine sindikata doktora medicine i stomatologije po donošenju odluke još 30. januara, je neshvatljiv odnos Vlade HNK prema ljekarima u Hercegovini.

Ljekari u Hercegovini imaju samo jedan zahtjev, a to je hitno otpočinjanje pregovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije HNK, koji će se, kako kažu, voditi na uzajamnom povjerenju i dobroj volji, i koji će rezultirati potpisivanjem Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kako je to već ranije urađeno u ostalim kantonima, odnosno na području Federacije BiH.

Ljekari traže i povećanje satnice sa 2 na 2,6 KM, te povećanje koeficijenta za 1,2 za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Najavljeno je da će generalni štrajk početi s početkom radnog vremena.