Kuvajt : Počinje trodnevna konferencija o obnovi Iraka

Međunarodna konferencija za obnovu Iraka počinje danas u Kuvajtu, a trajaće do 14. februara. Irak traži gotovo 100 milijardi dolara stranih ulaganja u okviru plana obnove dijelova zemlje i oživljavanja ekonomije nakon trogodišnjeg rata protiv ISIL-a.

Irak traži ova sredstva radi ulaganja u sektore saobraćaja, energetike i poljoprivrede.

Vladina Nacionalna komisija za ulaganja objavila je listu od 157 projekata za koje će tražiti podršku na Međunarodnoj konferenciji u Kuvajtu.

Neki od tih projekata usmjereni su na obnovu uništenih objekata, kao što je aerodrom u Mosulu, dok su ostali usmjereni na nova ulaganja u jačanje ekonomije i njeno usmjeravanje na druge aktivnosti osim eksploatacije nafte, saopštio je ranije ekonomski savjetnik iračkog premijera Haidera al-Abadija.

SAD ne planiraju obećati nikakvu finansijsku pomoć

Sjedinjene Američke Države ne planiraju obećati nikakvu finansijsku pomoć Iraku u rekonstrukciji države nakon rata protiv terorističke organizacije ISIL, objavio je ranije Reuters pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika.

Državni sekretar SAD-a Reks Tilerson (Rex Tillerson) učestvovaće u Kuvajtu na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, ali ne planiraju obećati novac.

Izvori iz Vašingtona upozoravaju da bi tu odluku Tilerson mogao promijeniti do početka konferencije, ali su, kako su naveli, male šanse za to. Stav SAD je da treba pozvati privatne kompanije da ulažu u Irak i tako pomognu obnovu, te da više odgovornosti preuzmu zemlje iz regije.

bhrt