Podijeljena mišljenja boraca o jedinstvenom boračkom zakonu

Podijeljena su mišljenja među borcima kada je riječ o ideji da se svi borački zakoni, a ima ih četiri, ujedine u jedan zakon koji bi bio jedinstven, a što je jedna od inicijativa Federalnog ministarstva za boračka pitanja.

Jedni smatraju da to neće ništa promijeniti, a drugi opet da vrijedi pokušati. Svi se slažu u jednom, a to je da većina boraca teško živi.

– Uskoro ćemo imati sastanak sa Salkom Bukvarevićem, federalnim ministrom za boračka pitanja i tada ćemo mu reći da jedan zakon nije rješenje. Isto tako nije rješenje da se borcima u stanju potrebe daje pomoć. Njima treba zaposlenje da bi mogli hraniti porodice. Također, umjesto tih silnih izmjena zakona, bolje da se resorno ministarstvo fokusira na borce koje dvije ili tri godine dijeli od odlaska u penziju, da im se to doplati. Time će se riješiti problemi nekoliko hiljada boraca, a sada opet mijenjati zakone, pa to za nas nema smisla – govori nam Nesib Hodo, predsjednik udruženja boraca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja koja baštine tekovine Armije RBiH nam je rekao kako je Koordinacija više puta samo razgovarala na temu jedinstvenog boračkog zakona. Objašnjava kako će stajalište po tom pitanju donijeti upravni odbori svake članice koordinacije, kada bude konkretan prijedlog.

Pričali smo i sa borcem Bahrijom Kadićem iz Broda kod Brčkog koji je mišljenja da ako će jedinstven zakon donijeti bolji život borcima, da je onda potreban.

– Činjenica je da postojeći zakoni nisu puno toga riješili. Ja sam se četiri godine borio za ovu zemlju i dobio sam penziju 67 KM, da bi nakon više godina bila povećana na 165 KM. Da li se ikada iko upitao kako ja živim sa tim? I nisam jedini, ovakvih je boraca puno Brčko. Ne znam, ukoliko jedinstveni borački zakon bude dobro urađen, popravi život nama borcima, onda nam treba, u suprotnom neka ne troše vrijeme – govori Kadić.

Hilmija Suljić, predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH kaže kako je jedinstven zakon neophodan ako će riješiti problem liječenja boraca.

– Ja sam iz Unsko-sanskog kantona i ne mogu zatražiti pomoć u drugom kantonu, a htio bih da se liječim recimo na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. To je problem, kao što ne može ni onaj iz Zenice da ode u Sarajevo. Zato nam trebaju zakoni koji će to regulirati. Vidjet ćemo šta će biti i sa Zakonom o demobilisanim borcima koji još nije donesen – rekao nam je Suljić.