Sjajne vijesti iz KSBiH: Zmajevi u Perm lete čarterom, čeka se zvanična potvrda

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine uspio je riješiti veliki problem uoči nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine igrati u Kini.

BiH je u Skenderiji savladala Rusiju

Kako sada stoje stvari, Zmajevi će u Perm letjeti čarterom, što je za Faktor potvrdio i Siniša Kovačević, direktor našeg državnog tima.

– Ova informacija danas bi i definitivno trebala  biti potvrđena, ali najizglednije je da ćemo u Perm ići čarterom u subotu ujutro (24. februar), a povratak iz Rusije je redovnom linijom. U biti, sve je završeno, ali uvijek ovakve stvari volim reći s rezervom – kazao je Kovačević za Faktor.

 

A u čemu je, zapravo, bio problem? Naime, naša reprezentacija u petak 23. februara od 20 sati igra meč sa Belgijom u Skenderiji, a samo dva dana kasnije gostovat će Rusiji. A Rusi su utakmicu protiv Zmajeva zakazali za 15 sati u Permu.

Dakle, nije postojala nikakva mogućnost da se komercijalnim letom otputuje do dalekog Perma. Otprilike, da su putovali redovnom linijom, Zmajevi bi bukvalno iz aviona istrčali na parket. Ovako će u Perm stići dan ranije.

KSBiH je zatražio pomoć i od FIBA-e, od koje je tražio da učestvuje u troškovima čarter leta.

– Pomogli su nam i ljudi iz FIBA-e, koji će snositi dio finansijskih troškova za čarter let. U ovom trenutku najvažnije je da imamo osiguran novac za prijevoz. Ostalo je da se riješi papirologija, garancije aerodroma…, a to bi trebalo biti definisano danas – kazao je Kovačević.

Reprezentacija BiH nakon dva kola ima polovičan uspjeh – pobjedu protiv Rusije i poraz od Francuske, s tim da nam tek slijede utakmice protiv Belgije. U treću fazu kvalifkacija plasirat će se tri prvoplasirane ekipe iz naše grupe.