Danas je svjetski dan radija

Danas se obilježava “Svjetski dan radija”. Svjetski dan radija obilježava se od 2011. godine, kada je Glavna konferencija UNESCO-a na 36. zasjedanju proglasila 13. februar za Svjetski dan radija. Ovaj datum izabran je zbog toga što je upravo 13. februara 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Obilježavanje Svjetskog dana radija ima za cilj da poveća svijest javnosti i medija o značaju radija, podstakne donosioce odluka da se uspostavi i osigura pristup informacijama putem radija, kao i da se unaprijedi mreža i međunarodna saradnja između radio emitera.

To je najdostupniji i najdinamičniji medij koji, prilagođavajući se tehnološkim promjenama 21. stoljeća, pronalazi nove načine suodnosa sa slušaocima.

Danas u Bosni i Hercegovini egzistira 149 radio stanica od toga 61 javnih i 78 privatnih, 3 radijska javna servisa. Na srednjim talasima emitiranja postoje 4 radio stanice, a neprofitne organizacije u BiH posjeduju 3 radio stanice.

UNESCO poziva radio stanice i organizacije širom svijeta da proslave medij koji nas informiše i transformiše.

agencije