Dogodilo se na današnji dan, 13. februar

1199.- Umro Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića koja je vladala Srbijom dvjesto godina.

 

1358.- Potpisan Zadarski mir kojim je hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I. Anžuvinski porazio Veneciju i vratio Zadar pod svoje okrilje.

 

1633.- Italijanski astronom Galileo Galilej stigao u Rim na suđenje pred Inkvizicijom zbog tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca.

 

1945.- Stotinjak britanskih bombardera započelo bombardovanje Drezdena. Grad je tokom dva dana bombardovanja razoren, a računa se da je poginulo oko 35.000 ljudi.

 

1945.- Sovjetska Crvena armija, u Drugom svjetskom ratu, oslobodila Budimpeštu, poslije 50 dana opsade tokom koje je poginulo 50.000 njemačkih vojnika.

 

1960.- Nakon uspješne nuklearne probe, Francuska je postala četvrta država na svijetu koja je stekla nuklearno oružje.

 

1975.- Kiparski Turci su u sjevernom dijelu ostrva, koji je sedam mjeseci ranije okupirala Turska, proglasili “Tursku federalnu državu Kipar” i formirali ustavotvornu skupštinu.

 

2000.- Papa Jovan Pavle II zatražio oproštaj za sve grijehove Rimokatoličke Crkve u prošlosti, uključujući i odnos prema Jevrejima i jereticima.

 

2001.- Amerikanka En Bankroft i Norvežanka Liv Arnesen postale su prve žene koje su na skijama prešle Antarktik. Njihovo “putovanje” od 2.700 kilometara trajalo je 90 dana.

 

2002.- Britanska kraljica Elizabeta II dodijelila počasnu titulu viteza bivšem gradonačelniku Njujorka, Rudolfu Đulijaniju, zbog njegove uloge nakon terorističkih napada na taj grad 11. septembra 2001.

 

  1. -Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić vratila se iz Haga u zatvor u Švedskoj, pošto je odbila da svjedoči na suđenju bivšem jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.