Dogodilo se na današnji dan, 14. februar

 

  1. – Tokom progona hrišćana, u vrijeme cara Klaudija II spaljen je na lomači rimski sveštenik i ljekar Valentin, kasnije hrišćanski mučenik Sv. Valentin. Taj datum katolici slave kao Dan zaljubljenih.

 

  1. – Umro sv. Ćiril, brat sv. Metoda, koji su bili kršćanski misionari i sveci, poznati i kao Solunska braća, Sveta braća i slavenski apostoli. Ćiril je bio autor staroslavenskog pisma glagoljice koja se u hrvatskim krajevima zadržala sve do 19. stoljeća.

 

  1. – Kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno je stradao u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tokom svoje treće ekspedicije na Pacifik.

 

  1. – Alexander Graham Bell po prvi je put prijavio telefon uredu za patente. Zanimljivo je kako je istog jutra uredu za patente svoj telefon prijavio i manje poznati izumitelj Elisha Gray koji je na kraju izgubio sudski spor s Bellom.

 

  1. – U Chicagu se dogodio krvavi Al Caponeov masakr na Valentinovo u kojem su ubijeni ljudi iz Al Caponeu protivničke gangsterske organizacije.

 

  1. – Oslobođen Mostar u Drugom svjetskom ratu. Tradicionalno, Udruga antifašista i boraca NOR-a Mostar, danas će odati počast svim antifašistima koji su izgubili život za slobodu Mostara.

 

  1. – Rođena Josipa Lisac, hrvatska pjevačica i jedna od najvećih predstavnika hrvatske muzičke umjetnosti. Poznata je po izvornoj mješavini različitih muzičkih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi, te izraženim vokalnim sposobnostima.

 

  1. – Sovjetski svemirski brod bez ljudske posade “Luna 20” lansiran prema Mjesecu, odakle je 11 dana kasnije donio uzorke Mjesečevog tla.

 

  1. – Tribunal u Hagu podigao je optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Šešelj se dobrovoljno predao tom sudu 24. februara te godine.

 

  1. – Lideri inspektora UN-a za kontrolu naoružanja Hans Bliks i Muhamed el Baradej obavijestili Savjet bezbjednosti UN-a da u Iraku nije pronađeno oružje za masovno uništenje niti evidencija da je ono uništeno.

 

2007.- Na konstitutivnoj sjednici sedmog saziva Narodne skupštine Republike Srbije, odbijen prijedlog specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija za buduće rješenje statusa Kosova i Metohije.