Srce za djecu koja boluju od raka

Na samom početku 2018. godine, želimo ohrabriti cjelokupnu zajednicu da svi zajedno širimo svijest o dječijem raku na Međunarodni dan djece oboljele od raka, 15. februara, saopćeno je iz Udruženja  „Srce za djecu koja boluju od raka“.

To je dan kada se udružujemo kako bi dječiji rak učinili nacionalnim i globalnim zdravstvenim prioritetom.

Kada govorimo o FBiH, godišnje se dijagnosticira rak kod oko 60 – ero djece i procenat izlječenja se kreće oko 80%. Ovakvi rezultati potvrđuju da je tim Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike KCUS, na čelu sa prof.dr. Edom Hasanbegovićem, referentni centar u FBiH, prepoznatljiv u regiji, sa izuzetnim uspjehom u liječenju djece uzrasta od 0 do 18 godina.

Hematoonkološko odjeljenje je izliječilo preko 1.000 pacijenata oboljelih od malignih bolesti iz cijele BiH. U prošloj godini urađena je i autologna transplantacija perifernih matičnih stanica kod šesnaestomjesečnog dječaka oboljelog od Neuroblastoma st. 4, prvi put u regiji.

Također, Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla prošle godine je započelo sa liječenjem djece oboljele od malignih oboljenja. Udruženje „Srce za djecu“ svoj program psihosocijalne pomoći je proširilo i na ovo odjeljenje potpisivanjem memoranduma o saradnji sa UKC Tuzla.

Udruženje „Srce za djecu“ zajedno sa hematoonkološkim odjeljenjim Pedijatrijske klinike Jezero i Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla obilježava 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele od raka pod sloganom „Rak možemo pobijediti zajedno“.

Patria