Danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele od raka

U cijelom svijetu danas se obilježava “Međunarodni dan djece oboljele od raka”. Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina, a samo 20 posto oboljele djece u svijetu imaju pristup modernom liječenju ove bolesti. Svrha obilježavanja ovog Dana je informiranje javnosti o raku kod djece, prikupljanje sredstava kroz različita događanja i promoviranje rada lokalnih roditeljskih udruženja.

“Na početku 2018. godine želimo ohrabriti cjelokupnu zajednicu da svi zajedno širimo svijest o dječijem raku na Međunarodni dan djece oboljele od raka, 15. februara, jer je to dan kada se udružujemo kako bi dječiji rak učinili nacionalnim i globalnim zdravstvenim prioritetom, saopćili su iz Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka“.

Kada se govori o FBiH, godišnje se dijagnosticira rak kod oko 60 djece, a procenat izlječenja se kreće oko 80 posto.

Ovakvi rezultati potvrđuju da je tim Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo (UKCS), koju predvodi prof.dr Edo Hasanbegovićem, kao referentni centar u FBiH prepoznatljiv u regiji i sa izuzetnim uspjehom u liječenju djece uzrasta do 18 godina.

Hematoonkološko odjeljenje je izliječilo preko 1.000 pacijenata oboljelih od malignih bolesti iz cijele BiH, a u prošloj godini urađena je i autologna transplantacija perifernih matičnih stanica kod šesnaestomjesečnog dječaka oboljelog od Neuroblastoma st. 4, prvi put u regiji.

Također, Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla prošle godine je započelo sa liječenjem djece oboljele od malignih oboljenja.

Udruženje “Srce za djecu“ svoj program psihosocijalne pomoći je proširilo i na ovo odjeljenje potpisivanjem memoranduma o saradnji sa UKC Tuzla, a u saradnji sa hematoonkološkim odjeljenjim Pedijatrijske klinike Jezero i Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla obilježava 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele od raka pod sloganom:

„RAK MOŽEMO POBIJEDITI ZAJEDNO“.

bhrt.ba