Svako šesto dijete na svijetu živi na području sukoba

Na svijetu svako šesto dijete živi na područjima pogođenim sukobima, pokazuje izvještaj organizacije ‘Save the Children’.

U izvještaju je rečeno kako je broj djece koja žive u područjima pogođenim sukobima povećan za 75 posto u odnosu na početak 1990-ih kada ih je živjelo oko 200 miliona, na više 357 miliona u 2016.

Istaknuto je kako 165 miliona djece žive u područjima pogođenim sukobima visokog intenziteta.

Izvještaj kojeg su odobrili i Ujedinjeni narodi (UN) pokazuje kako je procenat pogibije i ranjavanja djece od 2010. veći za 300 posto.

Među državama koje se smatraju najopasnijim za djecu navedene su Sirija, Afganistan, Somalija. Dvoje od petero djece na Bliskom istoku, odnosno svako peto u Africi živi na područjima udaljenim do 50 kilometara od sukoba.

Navedeno je i kako djeca na područjima sukoba preživljavaju ozbiljnu psihološku traumu i da će se to negativno odraziti na buduće generacije.

Organizacija ”Save the Children” je ukazala kako uprkos međunarodnim pravnim standardima razvijenim kako bi se zaštitila djeca, sve više djece bude primorano na sukob.

Osim toga, djeca na područjima sukoba nemaju pristup zdravstvenim uslugama niti obrazovanju, kao ni dovoljnim količinama hrane.

Podaci za 2017. godinu još uvijek nisu završeni, zbog čega u izvještaj nisu u potpunosti navedene informacije o stanju u kojem se nalaze djeca arakanskih muslimana, u Mijanmaru.

federalna.ba