Crveni alarm za zagađenje u Sarajevu i Živinicama: Jedino vjetar otjera otrov iz zraka

Kvalitet zraka u Sarajevu i Živinicama jučer je okarakteriran kao nezdrav s indeksom kvaliteta 154, odnosno 155, a crvenom bojom upozoreno je stanovništvo s bolestima srca i disajnih organa te trudnice da izbjegavaju napore tokom boravka na otvorenom.

Navedeno je to u biltenu Udruženja “Eko-akcija” na osnovu izvještaja s mjernih stanica koje kontroliraju zrak, a koje su instalirane u općinama.

Za razliku od prethodnih dana, kada je u Lukavcu zrak bio 12 puta zagađeniji od dozvoljenog indeksa, koji iznosi 50, jučer je situacija bila nešto povoljnija, a vazduh “samo” umjereno zagađen, s indeksom kvaliteta 85 i opasan za izuzetno osjetljive osobe.

– Zrak je zagađen, ništa se ne radi po tom katastrofalnom pitanju, samo što nas ponekad upozore da ne izlazimo napolje, kao da možemo čitav dan sjediti u kući! Moramo na posao, djeca u školu i sve kroz taj otrov od zraka – rekao je jedan ogorčeni građanin Lukavca.

Mještanima Tuzle i okoline koji godinama “dišu na škrge” neku nadu ulijeva izrada analize utjecaja na kvalitet zraka u tuzlanskoj kotlini, koju će narednih 16 mjeseci raditi eksperti s Univerziteta u Tuzli kako bi konačno utvrdili u kojoj mjeri izvori učestvuju u zagađenju zraka u tuzlanskoj kotlini, koja je najugroženija u BiH, i koji sve faktori dovode do zagađenja.

Naime, Prirodno-matematički fakultet Tuzla prije dva dana potpisao je ugovor s “Elektroprivredom BiH” o izradi ove analize.

U Udruženju “Eko-akcija” pozdravljaju ovu aktivnost, ali ističu da su domaće istraživačke institucije zanemarene kadrovski i s opremom.

– Definitivno pozdravljamo to da je Fakultetu data prilika da radi, međutim to su relativno kompleksna istraživanja, za čiju obradu u BiH nema mogućnosti – kaže za “Nezavisne” Anes Podrić iz Udruženja “Eko-akcija”.

avaz.ba