Dogodilo se na današnji dan, 16 februar

 1. Ispisan prvi ček u historiji, u vrijednosti 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu, u Londonu.

 

 1. – Poražena Francuska potpisala kapitulaciju i akt o primirju sa Pruskom, čime je završen francusko-pruski rat.

 

 1. – Rođen Dragutin Novak, prvi hrvatski pilot, koji je u Zagrebu 1910. godine poletio avionom konstruktora Slavoljuba Penkale.

 

 1. – Američko vazduhoplovstvo u Drugom svjetskom ratu počelo masovno bombardovanje Tokija.

 

 1. Vojni sud u Beogradu osudio na smrt nacističkog generala Alexandera Lohra, zapovjednika zračne flote koja je bombardirala Beograd na početku Drugog svjetskog rata. Smaknut je 26. februara iste godine u Beogradu.

 

 1. Fidel Castro postao premijer Kube i tako započeo najduži mandat vladanja u svjetskoj historiji, sve do 19. aprila 2011., kada je vlast predao svom bratu Raulu. Fidel je ukupno vladao 52 godine i 62 dana, što je nezabilježeno u historiji.

 

 1. U SAD-u ostvaren prvi poziv na broj 911 za hitne slučajeve. Prvi poziv upućen je iz gradske vijećnice u američkoj saveznoj državi Alabami prema policijskoj stanici u tom gradu.

 

 1. – Kina i Japan u Pekingu potpisali trgovinski ugovor vrijedan 20 milijardi dolara, što je bio početak ekonomskog otvaranja Kine prema svijetu.

 

 1. – Grčka podvrgla potpunom privrednom embargu Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju zbog namjere Skoplja da bude priznato kao Republika Makedonija.

 

 1. – Rusija obnovila odnose s NATO-om, prekinute zbog napada te vojne alijanse na Jugoslaviju u martu 1999.

 

 1. UN osudio američko postupanje u logoru Guantanamo, te zatražio da zatvorenicima bude suđeno ili da budu oslobođeni.

 

 1. – Evropski parlament usvojio rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se relevantni bosanski političari pozivaju da nastave sprovođenje reformi i izmjenu Dejtonskog sporazuma u korist izgradnje funkcionalne države.

 

 1. – Umro Butros Butros-Gali, egipatski političar i diplomata, glavni sekretar UN-a u razdoblju od 1992. do 1996. godine.