Dogodilo se na današnji dan, 17. februar

  1. – Grupa građana Ženeve je osnovala Međunarodni komitet za pomoć ranjenima, što će kasnije postati poznato kao Međunarodnih komitet crvenog križa.

1895.- Balet Labuđe jezero prvi je put izveden u cijelosti s muzikom Čajkovskog u Sankt Peterburgu, Rusija.

 

1939.- Prototip najlonskih čarapa prikazan na Svjetskoj izložbi zajedno s još nekim “revolucionarnim” proizvodima kao što su fotografija u boji, televizor i klima-uređaj.

 

1963.- Rođen Majkl Džefri Džordan, američki košarkaš, koji se smatra za najboljeg košarkaša svih vremena.

 

1972.- Donji dom britanskog parlamenta usvojio je zakon o pristupanju Velike Britanije Evropskoj zajednici (kasnije Evropska unija).

 

1988.- Rođena Nataša Marija Kampuš, devojka iz Austrije, koja je postala poznata po tome, što je kidnapovana 1998. i držana u zatvoreništvu duže od osam godina. Od otmičara Volfganga Priklopila je pobjegla 23.08. 2006. godine.

 

1992.- Generalni sekretar UN-a Butros Gali preporučio je razmiještanje 13.000 pripadnika mirovnih snaga svjetske organizacije na teritoriji bivše Jugoslavije.

 

1995.- Albanci u Tetovu u Makedoniji počeli su masovne demonstracije zbog odbijanja vlasti da prizna “albanski univerzitet” u tom gradu. U sukobima s policijom poginuo je jedan demonstrant, a veći broj je povrijeđen.

 

2002.- Prelaskom na euro, Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio nacionalna valuta.

 

2008.- Skupština Kosova i Metohije je usvojila deklaraciju o nezavisnosti i time jednostrano proglasila otcjepljenje od Srbije. Uslijed ovoga došlo je do različitih međunarodnih reakcija tako da su neke države podržale, a neke osudile nezavisnost Kosova i Metohije.

 

2011.- U Bengaziju počeo ustanak protiv vlasti Moamera Gadafija, koji će prerasti u veliki građanski rat završen devet mjeseci kasnije, uz pomoć NATO-a, Gadafijevim svrgavanjem i pogubljenjem.