Dogodilo se na današnji dan, 19. februar

  1. – Potpisivanjem Vestminsterskog ugovora okončan je englesko-holandski rat, a Nova Nizozemska pripala je Engleskoj.

 

1861.- Carskim manifestom i Zakonom o pravnom položaju seljaka car Aleksandar II ukinuo kmetstvo u Rusiji.

 

  1. – Sanstefanskim ugovorom okončan srpsko-turski rat. Ugovor kojim je Rusija pokušala da stvori veliku Bugarsku na račun Srbije poništen je na zahtjev ostalih evropskih sila na Berlinskom kongresu u julu 1878.

 

  1. – Japanski avioni su u prvom napadu na Australiju u Drugom svjetskom ratu bombardovali grad Darvin i obližnju vojnu bazu. U napadu su poginula 243 Australijanca, potopljeno je osam brodova i uništena su 23 aviona.

 

  1. – Američke snage su se u Drugom svjetskom ratu iskrcale na pacifičko ostrvo Ivo DŽima, a poslije krvavih borbi, od 22.000 Japanaca samo 212 najtežih ranjenika se predalo 26. marta 1945, dok su Amerikanci imali više od 6.800 mrtvih.

 

  1. – Velika Britanija, Grčka i Turska potpisale, u Londonu, sporazum o nezavisnosti Kipra, na kojem je godinama trajao ustanak protiv britanske kolonijalne vlasti.

 

  1. – U Bukureštu je potpisan jugoslovensko-rumunski sporazum o daljem zajedničkom korišćenju Dunava i izgradnji hidrocentrale “Đerdap 2”.

 

1984.- Zatvorene XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

 

  1. – Boris Jeljcin zatražio ostavku predsjednika SSSR Mihaila Gorbačova, tvrdeći da je on žrtvovao reforme da bi povećao ličnu vlast.

 

  1. – U Južnoj i Sjevernoj Koreji stupili na snagu sporazumi o zabrani nuklearnog oružja na korejskom poluostrvu.

 

  1. – U 93. godini umro kineski državnik Deng Sjaoping, koji je kao kineski lider od 1978. poveo zemlju u političke i privredne reforme. Sa vlasti se povukao 1990, ali do smrti imao presudan uticaj u postmaoističkoj Kini.

 

  1. – Poslije ubistva šest izraelskih vojnika izraelske snage napale sjedište palestinskog vođe Jasera Arafata u Gazi, poginulo 15 Palestinaca.

 

2003.- U Nemačkoj na 15 godina zatvora osuđen Munir El Motasadeku, saučesnik u terorističkim napadima u Njujorku 11. septembra 2001.

 

2016.- Umro Umberto Eco, italijanski romanopisac, esejist, filozof i lingvist. Bio je redovni profesor semiotike na Univerzitetu u Bologni.