RTV TK obilježava dvije i po decenije uspješnog rada i postojanja

Radiotelevizija Tuzlanskog kantona (RTV TK) sutra, 20. februara, obilježava 25. godišnjicu rada i postojanja, a tim povodom je danas upriličen prijem za novinare u ovoj medijskoj kući.

Vlastitom mrežom od 17 predajnika ova televizija signalom pokriva prostor sjeveroistočne Bosne, istočne Hrvatske i zapadne Srbije.

Direktor RTV TK Almir Mulabećirović rekao je novinarima da se ova medijska kuća može pohvaliti da je opstala u teškom vremenu na medijskom prostoru BiH, koji je kompleksan i otvoren za sve medijske kuće.

– Mi kao javni medij, koji se djelimično finansira iz javnih sredstava, morali smo da se borimo s tom konkurencijom i da opstanemo, da pokušamo da preživimo djelujući kao domaći medij, koji plasira tačne, istinite informacije – kazao je Mulabećirović.

RTV TK uspjela je proširiti svoj signal i trenutno pokriva 80 posto urbanog stanovništva BiH, navodi on.

– Dostupni smo u svim većim gradovima putem kablovskih, IPTV operatera i putem zemaljske mreže, djelujemo na cijelom tržištu BiH – kazao je, dodavši da RTV TK svaki dan emituje 18 sati vlastitog televizijskog programa i 24 sata radijskog programa.

Novinar i prvi urednik ove televizije, Ibrahim Kozlić, prvi se javio uživo u program RTV BiH, kada se ova televizija tek pojavila na medijskom tržištu za vrijeme proteklog rata u BiH.

– Misija ove televizije kada je ona počela s radom bila je probijanje informativne blokade, i u teškim uslovima smo uspjeli u tome već u prvih mjesec dana. Nakon širenja kapaciteta i programskih sadržaja danas se možemo ravnopravno nostiti s medijima u BiH – izjavio je Kozlić.

Emitiranje programa ove medijske kuće počelo je 1993. godine, u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, što je značilo probijanja medijske blokade u kojoj se tokom rata nalazio sjeveroistočni dio BiH.

Rad tadašnje Televizije Okruga Tuzla započet je u oskudnim uslovima s amaterskom opremom i sedam uposlenika. Kraj rata TV Okruga Tuzla, koja je 1995. godine preimenova u Televiziju Tuzlansko-podrinjskog kantona, dočekala je sa 45 zaposlenih.

Četiri godine kasnije, 1999. godine, preimenovana je u Radio-televiziju Tuzlanskog kantona, ime koje i danas nosi, a nakon tog perioda počeo je značajan razvoj ove medijske kuće.

Nakon četvrt stoljeća od osnivanja ove medijske kuće, ona danas predstavlja jedan od faktora razvoja ovog kantona i zapošljava 87 radnika.

(FENA