Goraždanke posjetile manastir u Donjem Vardištu i Hasan-aginu džamiju u Priboju

Dragana Jevtović, aktivistica Odbora za Međureligijsku saradnju Goražde ističe da je posjeta imala za cilj učenje o sakralnoj umjetnosti dvije različite religije.

“Ovakve posjete ženama različitih etničkih i vjerskih pripadnosti omogućavaju da nauče štošta o drugom i drugačijem, a sve uz ugodno druženje, kaže Dragana.

Tako je posjeta ženskom manastiru Vaznesenja Gospodnjeg u Donjem Vardištu bila posebno iskustvo. Manastir se inače nalazi na putu Višegrad-Užice u dolini između Bijelog i Crnog Rzava u podnožju planine Varde. Crkva je građena od 1991. do 1996. godine a hram je osveštao mitropolit dabrobosanski Nikolaj 1996. godine kada je osnovana vardiška parohija izdvajanjem iz dobrunske parohije. Manastir je nastanjen monahinjama od augusta 2007. godine. U sastavu manastira su parohijski dom, konak i gostinjske sobe, monaške kelije, ikonopisačka i radionica za šivenje.

“Mi smo sestrinstvu manastira uručile prigodne poklone. Sestra Isidora je govorila o samoj gradnji i nastajanju svetkovine i njenom osvještanju, a mati Jefimija o ikonopisu kojim se i sama bavi. Podijelila je s nama iskustvo stvaranja boja, tehnike i vještine sa ženama učesnicama među kojima je bilo i amaterskih slikara. Takođe, sestre su odgovarale i na pitanja o monaškom životu, prizivu Božijem i svemu što nas je zanimalo. Mati Jefimija nam je omogućila i da napravimo fotografije u porti manastira, bez učešća sestrinstva i bez fotografisanja same unutrašnjosti svetinje jer tako nalažu pravila monaškog života. A bilo je vremena i za osvježenje i kafu”, kaže Dragana Jevtović.

U Priboju ih je dočekala grupa žena i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Priboj, Harun ef. Eminagić. Zanimljiva je bila posjeta Hasan-aginoj džamiji, koja predstavlja srce pribojske čaršije i njene historije. Naime, Hasan-aga je 1758.godine, po dolasku na položaj upravitelja pribojske oblasti podigao mesidžid- džamiju bez minareta 1758. godine. Ona je ubrzo izgrađena u cijelosti i ukrašena te je predstavljala najreprezentativniji objekat u ovom mjestu. Dva puta je zapaljena i obnavljana a posljednja temeljna rekonstrukcija izvršena je 1982. godine.

Goraždankama je Harun ef. Eminagić govorio o načinu ukrašavanja objekta, o historijatu džamije i životu ljudi islamske vjeroispovijesti u Priboju, te problemima povrata vakufskih dobara.

“Posebno nam je bilo zanimljivo kada je zajedno s njim studentica islamskih nauka govorila o načinu ukrašavnjava same unutrašnjosti ove svetinje i istakla da postoji mnogo sličnosti u ukrašavanju džamija i crkava”, ispričala je Dragana, dodajući da su žene uživale i u šetnji starim djelom Priboja.

Kaže da će nekom drugom prilikom obići i manastir Sv. Nikole i banju u Priboju jer nije bilo dovoljno vremena za to.

“Ipak smo imale susret sa ocem Markom Papićem u hramu Vaskrsenja Hristovog u centru Priboja, osjećali smo dobrodošlicu i ponijeli sa sobom poruke napretka i blagoslov u životima svih. Bilo je jako lijepo, mnogo smo naučile i ovakvi susreti su veoma korisni i vrijedni”, ističe Dragana Jevtović.

Melisa Kurtić, aktivistica Odbora za Međureligijsku saradnju Goražde ističe kako je posjeta imala za cilj da ukaže na važnost sakralne umjetnosti na mjestima gdje vjernici obavljaju vjerske obrede.

“Bogatsvo religijskih i kulturnih različitosti i u pogledu umjetnosti su me nanovo impresionirale a i duhovno obogatile, a i ostale učesnice ovog projekta. Mnoga pitanja koja su postavljena kako u manastiru tako i u džamiji daju mi zapravo da kažem da smo uspjele ostvariti cilj ovog putovanja. Uspostavljanje međureligijskog dijaloga, kroz upoznavanje i vrednovanje sakralne umjetnosti poboljšalo je razumijevanje medu pripadnicama različitih religija, a naravno i uzajamno poštivanje”, ističe Melisa.

klix.ba