Iz bolnice prebačen u KPZ: Nezir Kamenica ponovo sposoban za suđenje

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi optužbe, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu iznova počelo suđenje Neziru Kamenici (22), optuženom da je u maju prošle godine, u selu Bogušići kod Goražda, udarcima sjekirom ubio svoju majku, očuha i nanu.

Proces je obnovljen nakon što je provedenim vještačenjem psihijatar Omer Ćemalović utvrdio da je Kamenica, za razliku od ranijeg perioda, sada sposoban pratiti suđenje.

Naime, na posljednjem održanom ročištu u decembru prošle godine sutkinja Rozita Šimić donijela je rješenje o prekidu postupka, a Kamenica je upućen na opservaciju u bolnicu Jagomir, a nakon što je vještak Ćemalović kazao da se kod njega razvio nesvjestan oblik reagiranja, odnosno disocijativna reakcija negiranja i suočavanja sa okolnostima pod kojima je počinio djelo za koje se tereti.

– U pitanju je potpuno nesjećanje i negiranje radnje i ovdje se ne radi o simulaciji. Moj prijedlog je da on dođe u bolnicu, gdje će biti na opserviranju i kada bude dobro o tome ćemo obavijestiti sud. On nema duševno oboljenje i ovo je privremeno stanje – kazao je tada Ćemalović.

On je dodao da se kod Kamenice, kada se suočio s onim što se desilo i postao svjestan okolnosti i djela koje je počinio, javio oblik disocijativne reakcije i mehanizma odbrane.

– Kod prvog vještačenja utvrđeno je da je on bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Ovo sad je reaktivno stanje i nesvjesna reakcija – kazao je Ćemalović.

U međuvremenu je utvrđeno da je Nezir sposoban pratiti suđenje, te je on iz bolnice ponovo prebačen u KPZ Sarajevo.

Stravičan zločin koji se 22-godišnjaku stavlja na teret dogodio se u porodičnoj kući u Bogušićima u noći sa 2. na 3. maj kada je sjekirom iskasapio svoju majku Zehru Kavazović, nanu Šemsu Džabija, te očuha Ifeta Kavazovića.

Optužnicom se Kamenica tereti za trostruko ubistvo na okrutan i podmukao način.

Branilac optuženog Ferid Abaz danas nije iznosio uvodne riječi odbrane.