Dogodilo se na današnji dan, 22. februar

  1. U Povelji iz dubrovačkog arhiva zabilježeno prvo pisano spominjanje Jajca. Na današnji datum proslavlja se Dan Općine Jajce.

 

  1. Umro Amerigo Vespucci, slavni talijanski moreplovac po kojemu je Amerika dobila ime.

 

  1. Rođen George Washington, američki političar i prvi predsjednik SAD-a, poznat i kao “otac nacije”.

 

  1. Iz njujorške luke isplovio prvi američki trgovački brod za Kinu “Kineska carica”. U Kinu stigao 28. avgusta.

 

  1. Rođen Arthur Schopenhauer, njemački filozof, autor djela ‘Svijet kao volja i predodžba’, smatra se utemeljiteljem metafizičkog pesimizma. U umjetnosti vidi jedini spas od bezrazložnog svijeta.

 

  1. Sporazumom Adams-Onis Španjolska je SAD-u prodala teritorij današnje savezne države Floride za pet miliona dolara.

 

1857- Rođen Heinrich Rudolf Hertz, njemački fizičar koji je prvi eksperimentalno dokazao postojanje elektromagnetskih valova i prema kojemu ime nosi jedinica frekvencije.

 

  1. Rođen Niki Lauda, austrijski vozač Formule 1 i trostruki svjetski prvak.

 

  1. Napadom na sjevernovijetnamske trupe sjeverno od Sajgona američke i južnovijetnamske snage počele najveću zajedničku operaciju u Vijetnamskom ratu.

 

1993.Vijeće sigurnosti UN-a odlučilo pokrenuti tužbu protiv svih ratnih zločinaca putem osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, sa sjedištem u Hagu u Holandiji.

 

  1. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića na 28, 20 i 12 godina zatvora za silovanje i porobljavanje muslimanki u Foči od juna 1992. do februara 1993. godine.

 

  1. Dogodila se najveća pljačka u historiji Velike Britanije. Pljačka skladišta Kent Securitas odigrala se u ranim satima pri čemu je ukradeno 92.5 miliona dolara.

 

2015.Održana 87. dodjela nagrade Oscara je svečanost koju organizira Američka akademija filmskih umjetnosti i nauka.