Indeks percepcije korupcije: BiH nazadovala, u regionu lošija i od Kosova

Transparency International u BiH (TI BiH) predstavio je danas u Sarajevu rezultate Indeksa percepcije korupcije (CPI) za prošlu godinu. Bosna i Hercegovina se nalazi na 91. mjestu od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje, a poziciju na CPI listi dijeli sa Albanijom, Gvajanom, Šri Lankom i Istočnim Timorom.

Kada je riječ o regiji Zapadnog Balkana, BiH se i dalje nalazi ispod Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Kosova, dok je ispod Bosne i Hercegovine jedino Makedonija koja je najviše nazadovala u regionu (nalazi se na 107. mjestu s ocjenom 35).

Transparency International svake godine rangira zemlje širom svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije u javnom sektoru.

Bosna i Hercegovina je za 2017. godinu dobila ocjenu 38 na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije.

“Poredeći rezultate u posljednjih šest godina gdje se ocjene kreću od 42 za 2012. i 2013., što je bila najviša ocjena u ovom periodu, do 38 za 2015. i 2017., vidljivo je da Bosna i Hercegovina ne samo da nije napravila nikakav napredak, nego bilježi nazadak”, rečeno je tokom prezentacije Indeksa percepcije korupcije (CPI) u Sarajevu.

Predsjedavajući Odbora direktora TI BiH Srđan Blagovčanin rekao je na konferenciji za novinare da javne institucije korupcijom kupuju socijalni mir i zapošljavanjem podobnih ostvaruju njihovu lojalnost.

“Nivo korupcije će biti veći u ovoj godini s obzirom da je ovo izborna godina. Razarujuće posljedice korupcije imamo priliku da gledamo svaki dan – masovan odlazak građana Bosne i Hercegovine iz zemlje jer ne mogu da dobiju priliku za zapošljavanje u ovoj zemlji zbog klijentelističkih zapošljavanja, nekažnjeno otuđivanje milionskih iznosa budžetskih sredstava samo su najvidljivije od njih “, upozorio je Blagovčanin.

Blagovčanin je zaključio da eskalacija korupcije predstavlja tempiranu bombu za Bosnu i Hercegovinu.

TI BiH je na prezentaciji naglasio da ohrabrenje i svojevrsnu priliku predstavlja nova strategija Evropske unije za Zapadni Balkan, koja na nedvosmislen način kao ključni problem ističe zarobljenost države od strane političke elite, a uspostavljanje vladavine prava kao najvažniji prioritet.