Muškarac bacio bombu na zgradu ambasade SAD-a u Crnoj Gori pa se ubio

Crnogorska policija preduzima aktivnosti na identifikovanju lica koje je sinoć bacilo eksplozivnu napravu u dvorište Ambasade SAD u Podgorici, a potom izvršilo samoubistvo, saopšteno je u Podgorici.

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) objavila je kako policija sumnja da je bombu u dvorište američke ambasade bacio, a zatim se ubio, Dalibor Jauković, bivši pripadnik JNA. Ta informacija još nije zvanično potvrđena.

Na Jaukovićevom Fejsbuk profilu piše da je bio odlikovan medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Tijelo muškarca upućeno je na patologiju. Uviđaj je završen, a više informacija biće saopšteno tokom dana. Na Tviter nalogu Ambasade SAD u Podgorici objavljeno je da je nakon interne kontrole utvrđeno da je osoblje ambasade nakon incidenta bezbjedno.

Na imovini Ambasade SAD nije pričinjena materijalna šteta, a na mjestu u dvorištu na kojem je bomba eksplodirala vidljiv je samo krater.

Američku ambasadu jutros su posjetili crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović.

Inače, američka ambasada na svom sajtu izdala je upozorenje građanima SAD da izbjegavaju područje zgrade ambasade, velike skupove, da prate lokalne medije i uputstva vlasti.

Viši državni tužilac Crne Gore Tanja Čolan Deretić, koja je obavila uviđaj, kaže da su izuzeti svi tragovi sa lica mjesta, a da je tijelo stradalog poslato na obdukciju.

Deretićeva je rekla Televiziji Crne Gore da je nakon saznanja da je na zgradu američke Ambasade bačena eksplozivna naprava o tome obavijestila Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore.

Za sada nepoznata osoba izvršila je samoubistvo eksplozivnom napravom pola sata nakon ponoći ispred objekta američke Ambasade u Podgorici na koji je prethodno bacila eksplozivnu napravu – bombu.

bhrt