Dogodilo se na današnji dan

  1. U Francuskoj izbio peti vjerski rat katolika i protestanata, a takvi ratovi potresali su Francusku do početka XVIII vijeka. Punu ravnopravnost protestanti su stekli poslije Francuske revolucije 1789.

 

  1. Umro engleski slikar Džošua Rejnolds, jedan od najvećih svjetskih portretista, osnivač Kraljevske umjetničke akademije 1768. i njen prvi predsjednik. Snažno je uticao na englesko slikarstvo svojim stvaralaštvom i teoretskim raspravama o slikarstvu.

 

  1. Francuski pisac Emil Zola uhapšen zbog objavljivanja otvorenog pisma predsjedniku Francuske, pod naslovom “Optužujem”, u kojem je Vladu optužio za antisemitizam i montiran sudski proces protiv kapetana Alfreda Drajfusa.

 

  1. Benito Musolini napustio Socijalističku partiju i osnovao fašističku stranku pod nazivom “Borbeni odredi”.

 

  1. U Kuvajtu otkriveno prvo nalazište nafte.

 

  1. Međunarodni sud za ljudska prava otvorio prvo zasjedanje u Strazburu.

 

  1. Bosanski muslimani i Hrvati zaključili sporazuman prekid vatre koji je stupio na snagu 25. februara i bio uvod za stvaranje muslimansko-hrvatske federacije u okviru Bosne i Hercegovine.

 

  1. U Beogradu uhapšen Radomir Marković, šef Državne bezbijednosti za vrijeme režima Slobodana Miloševića. Marković je osumnjičen za učešće u političkim ubistvima od oktobra 1998. do januara 2001. Tridesetog januara 2003. osuđen je na sedam godina zatvora za pomaganje u prikrivanju ubistva četiri člana Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali.

 

2006.Preko 100 osoba poginulo u Iraku u nasilju koje je uslijedilo nakon postavljanja bombe u džamiju Al Askari.

 

2014.Održano svečano zatvaranje XXII zimskih olimpijskih igara u Sočiju.