Bihamk : Stanje na putevima

Jak vjetar ovoga jutra stvara sniježne nanose na dionicama u zapadnim krajevima naše zemlje. Izdvajamo putne pravce: Kupres-Šujica, Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar i Bosansko Grahovo-Strmica.

Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima i na dionicama: Bihać-Cazin-Velika Kladuša, Srbljani-Bosanska Krupa i Bihać-Bosanski Petrovac.

Zbog sniježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Vidljivost je zbog magle smanjena na  putnim pravcima: Sarajevo-Olovo, Novi Travnik- Bugojno, Tuzla –Bijeljina, Doboj-Tuzla-Kalesija i Srebrenik-Orašje.

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini postoji opasnost od sniježnih lavina.

Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan ili mokar. Izuzetak su putevi na jugu naše zemlje gdje se saobraća po suhom kolovozu. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Vozače upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Apelujemo na maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je zimska oprema zakonski obavezna.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Pojačan promet vozila u toku dana očekuje se prema ski centrima i aktuelnim zimskim izletištima.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim  graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.