Šta je bipolarna depresija?

Bipolarna depresija je vrsta depresije koja se javlja u bipolarnom II poremećaju. Bipolarni poremećaj je poremećaj raspoloženja, odnosno duševni poremećaj, propraćen psihopatološkim promjenama raspoloženja, ali i promjenama u psihičkim i fizičkim funkcijama.

 Osjećaj tuge

Kako bi se utvrdilo da je u pitanju bipolarna depresija, mora biti prisutno barem pet od sljedećih nekoliko simptoma:

– Depresivno raspoloženje veći dio dana skoro svakog dana,

– Osjećaj tuge, ispraznosti i beznađa,

– Značajno smanjeno zanimanje i uživanje u skoro svim aktivnostima,

– Gubitak tjelesne težine ili dobivanje na težini,

– Smanjenje ili povećanje apetita,

– Nesanica ili pretjerano spavanje svakodnevno,

– Osjećaj bezvrijednosti i manjak samopoštovanja,

– Psihomotorni nemir ili usporenost skoro svakog dana,

– Umor i gubitak energije,

– Smanjena sposobnost mišljenja i koncentriranja,

– Neodlučnost i osjećaj krivice,

– Ponavljajuća razmišljanja o smrti,

– Ponavljajuća suicidalna razmišljanja i pokušaji suicida.

Značajne razlike

U prošlosti je bipolarna depresija bila povezana s običnom depresijom, ali sve veći broj istraživanja sugerira da postoje značajne razlike između njih, posebno kad se radi o preporučenim tretmanima i načinima liječenja.

Većini ljudi s bipolarnom depresijom antidepresivi ne pomažu. Ustvari, postoji rizik da antidepresivi mogu pogoršati bipolarni poremećaj tako da potiču maniju ili hipomaniju, što uzrokuje brze promjene stanja raspoloženja i ometa druge lijekove koji stabiliziraju raspoloženje.

Provodite vrijeme na svježem zraku

Danas je, nažalost, normalno provoditi 90 posto vremena u zatvorenom prostoru, domu, uredu, trgovačkom centru… Svježi zrak dobro djeluje na raspoloženje i na imunitet. Umjereno vježbanje, vožnja biciklom, trčanje i slično imaju, također, jak učinak na imunitet.

Dijagnoza

Depresivna epizoda mora trajati najmanje dvije sedmice, a hipomanična najmanje četiri dana da bi se zadovoljili dijagnostički kriteriji. Najčešće je problem depresivna epizoda, a ne hipomanična te se osobe s ovim poremećajem uglavnom javljaju ljekaru zbog depresivnosti, misleći da je u pitanju samo blaga depresija.

Razdražljivost

Uprkos mnogim sličnostima, neki simptomi češći su u bipolarnoj depresiji nego u redovnoj. Bipolarna depresija vjerovatno će uključivati razdražljivost, krivicu, nepredvidive promjene raspoloženja i osjećaj nemira, ali i psihomotornu usporenost, pospanost te povećanje težine.

Bliske osobe

Osobe često ne mogu biti svjesne da je hipomanična epizoda nešto neobično, stoga su veoma važni mišljenje i procjena drugih bliskih ljudi, koji uočavaju drugačije funkcioniranje osobe od uobičajenog i normalnog ponašanja.

 Liječenje

Osnova liječenja su psihofarmaci u kombinaciji sa psihoterapijom, koja educira pacijenta o samoj bolesti. Osim toga, u fazi depresije mogu se uvesti i antidepresivi i antipsihotici.

Ako dolazi do bilo kakve promjene raspoloženja tokom liječenja depresije antidepresivima, vjerovatno je riječ o bipolarnom poremećaju, stoga je nužno potražiti ljekara, jer je zasigurno prisutna i hipomanična epizoda.