Znatno otežano saobraćanje na pojedinim dionicama u BiH zbog sniježnih nanosa i padavina

Izdvajaju se putevi Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo – Tuzla, Sarajevo – Rogatica, Trnovo – Foča, Livno – Bosansko Grahovo – Drvar, Livno – Glamoč i Livno – Kupres. Na putevima na području Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose

Nove sniježne padavine koje su tokom noći registrovane u Bosni i Hercegovini otežale su i usporile saobraćanje na pojedinim dionicama.

Izdvajaju se putevi Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo-Tuzla, Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Glamoč i Livno-Kupres.

Na putevima na području Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

Zbog sniježnih nanosa, kako navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tona na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini, vozači se upozoravaju na mogućnost sniježnih lavina.

U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost.

Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan ili mokar. Izuzetak su putevi na jugu BiH gdje se saobraća po suhom kolovozu. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Vozači se upozoravaju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Apeluje se na maksimalno opreznu vožnju i podsjeća da je zimska oprema zakonski obavezna.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Mole se vozači da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, prenosi Anadolija.