Dogodilo se na današnji dan, 26. februar

 1. Umro Herman Dalmatin, najstariji hrvatski naučnik i filozof svjetskog ugleda. Proučavao je i astronomiju, astrologiju, matematiku. Bio je važan posrednik između evropske i islamske nauke i filozofije 12. stoljeća, te je radio na prvom evropskom prijevodu Kur'ana na latinski jezik.

 

 1. Rođen Nicolas-Joseph Cugnot, francuski inženjer koji je konstruirao prvo vozilo na samostalan pogon. Bio je to prvi automobil na svijetu.

 

 1. Rođen Victor-Marie Hugo, francuski romanopisac, pjesnik, esejist, dramaturg i aktivist za ljudska prava. Poznat je po romanima “Jadnici” i “Zvonar crkve Notre-Dame”.

 

 1. Napoleon Bonaparte pobjegao iz zatočeništva na Elbi, na koju je dospio nakon što su ga saveznici po prvi put porazili i svrgnuli s prijestolja. Isplovio je na francuskoj Azurnoj obali i krenuo prema Parizu i ponovno preuzeo carsku vlast. Vladao je 100 dana, a konačno je poražen kod Waterlooa i zatočen na otoku Sv. Helena, gdje je i umro.

 

 1. Rođen Levi Strauss, njemačko-američki industrijalac, tvorac jeansa i osnivač jedne od najpoznatijih firmi na svijetu, Levi Strauss & Company.

 

 1. U New Yorku je za javnost otvorena prva pneumatska podzemna željeznica u SAD-u. Jedan jedini tunel koji je imala bio je dug oko 100 metara pa ga je javnost koristila tek kao zabavnu vožnju do 1973. godine kada je zatvorena.

 

 1. Umro Richard Jordan Gatling, izumitelj mitraljeza, jednog od najsmrtonosnijih oružja u historiji. Zanimljivo je da je mitraljez napravio na osnovu svog ranijeg izuma – stroja za sjetvu.

 

 1. Rođen Recep Tayyip Erdogan, turski političar, predsjednik stranke AKP, bivši premijer i trenutni predsjednik Republike Turske.

 

 1. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bruxellesu postavio britanskog političara lorda Paddyja Ashdowna za novog visokog predstavnika u BiH umjesto Wolfganga Petritscha.

 

 1. U zrakoplovnj nesreći kod Mostara poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski i njegovi saradnici koji su zajedno s njim putovali na Međunarodnu konferenciju o investiranju.

 

 1. Međunarodni sud pravde u Haagu donio je oslobađajuću presudu za Srbiju i Crnu Goru u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da nema odgovornosti za genocid u Srebrenici, ali da postoji odgovornost, jer genocid nije spriječen te što nisu kažnjene osobe optužene da su genocid počinile.