Drastičan porast broja oboljelih od gripe u cijeloj BiH, najugroženija djeca

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u sedmoj sedmici ove godine je bilo 12.697 osoba koje se oboljele od akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je od gripe (ILI) oboljela 3.661 osoba. Zabilježeno je povećanje broja pacijenata od nekoliko hiljada u odnosu na prethodnu sedmicu.

Najveći broj oboljelih, kada je riječ o području Federacije BiH, je u Kantonu Sarajevo (3.887 ARI i 441 ILI), potom u Zeničko-dobojskom kantonu (1.959 ARI i 629 ILI) i Tuzlanskom kantonu (1.083 ARI i 272 ILI) dok u Livanjskom kantonu nije zabilježen nijedan slučaj.

Kada je riječ o teškim oblicima akutnih respiratornih oboljenja, zabilježeno je šest slučajeva i to u TK, SBK i ZDK.

Od svih uzoraka poslatih na Kliniku za mikrobiologiju UKC Sarajevo 64,9 posto je pozitivno na virus gripe, od čega je 32,4 posto pozitivno na virus gripe A H1N1 (svinjska gripa).

Do sada su dvije osobe umrle od svinjske gripe i dvije osobe kod kojih je utvrđen virus gripe tip B. Bitno je naglasiti da do smrtnih slučajeva najčešće dolazi kod osoba koje već pate od neke hronične bolesti pa im gripa dodatno pogorša zdravstveno stanje.

U Republici Srpskoj nije bilo smrtnih slučajeva. Najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i gripe zabilježen je u Banjoj Luci, Trebinju i Istočnom Sarajevu, dok je najmanje slučajeva u Foči. Kod devet osoba zabilježen je teški oblik akutnih respiratornih oboljenja, a dva su slučaja oboljelih od svinjske gripe.

Istaknuto je da od gripe i akutnih respiratornih oboljenja najviše obolijevaju djeca predškolskog i školskog uzrasta.

Porast broja oboljelih od gripe zabilježen je širom Evrope. Ljekari savjetuju da češće provjetravate prostorije u kojima boravite i izbjegavate boravak u zatvorenom prostoru, vеće skupоve i bliske kоntаkte s drugim оsоbаmа. Pojačajte unos vitamina C i toplih napitaka te redovno perite ruke toplom vodom i sapunom. Također, izbjegavajte kućne i bolničke posjete u slučaju respiratornih infekcija.

klix.ba