Mogherini : Hitno uspostaviti prekid vatre u Siriji

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) zatražila je danas hitnu primjenu prekida vatre od 30 dana u Siriji kako bi bili evakuisani civili i povrijeđeni i dostavljena humanitarna pomoć.

“Primirje mora odmah da bude provedeno”, rekla je Mogerini na početku sastanka šefova diplomatija EU u Briselu posvećenog situaciji na Bliskom istoku.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN, koja je dobila podršku Rusije, predstavlja “prvu neophodnu i ohrabrujuću etapu” ali se situacija na terenu “dramatično pogoršava, posebno po pitanju humanitarne pomoći”, dodala je Mogerini.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) takođe je pozvao na poštovanje rezolucije o prekidu vatre od 30 dana u Siriji, dok je šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn (Jean Asselborn) rekao da je situacija u kojoj se nalaze stanovnici istočne Gute, pobunjeničke enklave kod Damaska, žalosna.

Sukobi i bombardovanja nastavljeni su uprkos rezoluciji usvojenoj u subotu uveče. U napadima u istočnoj Guti danas je stradalo deset civila, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.