USK : Zbog hladnoće i snijega nema nastave

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona (USK) obustavljena je od danas do daljnjeg, potvrdio je ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta USK Muhamed Ramić. U Bihaću i Cazinu jutros je izmjerena visina snijega od 85 cm, a na čišćenju su angažovani pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH.

Kao glavni razlog naveo je hladnoću i velike količine snijega uslijed kojih je došlo do urušavanja dva krova na školama.

Naglasio je da učenici sigurno neće pohađati nastavu ni sutra, a da će se u narednim danima razmatrati i pratiti situacija te donijeti odluka kada će ponovo krenuti u škole.

Od zimskog raspusta ovo je treći put da se zaustavlja nastavni proces na području svih opština i gradova na području Unsko-sanskog kantona zbog vremenskih neprilika i velike količine snijega koji na nekim područjima već dostiže visinu od jedan metar.

Na čišćenju snijega angažovani pripadnici OSBiH

Svi magistralni i regionalni putevi na području Unsko-sanskog kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano i usporeno zbog snijega i leda na kolovozu.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, upozorava se na mogućnost odrona i snježnih lavina.

U gradu Bihaću visina snijega, izmjerena u 7.00 sati, iznosi 85 centimetara. Snježne padavine su slabijeg intenziteta. Radnici JKP “Komrad” Bihać, u saradnji sa 50 pripadnika Oružanih snaga BiH, već treći dan rade na rasčišćavanju i uklanjanju snijega sa ulica i trotoara. Takođe, vrše i uklanjanje snijega ispred školskih i zdravstvenih ustanova.

Zbog težine snijega na području grada Bihaća, prijavljeno je urušavanje krovne konstrukcije na jednom stambenom i jednom pomoćnom objektu. Povrijeđenih osoba nije bilo.

U Cazinu visina snijega iznosi oko 85 centimetara, a snježne padavine su slabijeg intenziteta. Radnici Javnog komunalnog preduzeća vrše čišćenje ulica i trotoara.

Zbog težine snijega došlo je do urušavanja krovne konstrukcije na jednom stambenom objektu, a povrijeđenih nije bilo, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

bhrt