Pionirska dolina: Mrki medo uživa na snijegu, lav i lavica ne žele na otvoreno

Bez obzira na niske temperature i hladnoću, ali i snijeg koji proteklih dana pada u Sarajevu, kapija RZC “Pionirska dolina” i zoo vrt otvorena je za posjetioce i naš jedini zoološki vrt radi neometano.

– Sve životinje, i to 53 životinjske vrste, odnosno više od 500 životinja dobrog su zdravstvenog stanja i dobro podnose niske temperature. Sve životinje su na zimskom režimu ishrane, koji je na snazi od novembra, a on podrazumijeva obimniju, kaloričniju i vitaminima i minerali bogatiju ishranu – izjavila je za Fenu stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” d.o.o. Sarajevo Aldijana Hamza.

Po njenim riječima, obezbijeđene su i dovoljne rezerve hrane i vode za sve životinje, a posjetioci koji ovih dana dođu osim u pravom zimskog ambijentu mogu uživati i u dijelu zoološkom vrta u kojem se mogu vidjeti životinje, i to one koje dobro podnose niske temperature i čijem zdravlju hladnoće neće naštetiti, kako uživaju u zimskim “radostima” u otvorenim dijelovima svojih nastambi.

 

– Tako posjetioci mogu uživati u prizorima mrkog medvjeda na snijegu, jelena i srna, lama, škotskog goveda, alpaka, klokana i slično. Lav i dvije lavice ovih dana su zatvorene u svojim nastambama i sve dok temperatura ne bude nešto viša neće izlaziti u svoja trkališta na otvorenom – kaže Hamza.

Inače svi objekti imaju adekvatnu termoizolaciju ili grijanje, a radnici po potrebi organiziraju i rad u dežurama tokom noćnih sati, kako bi usljed većih sniježnih padavina pomogli i zaštitili životinje, ali i imovinu. Postoje i objekti, kao što je majmunarnik sa terarijem u kojem je i tokom ovog hladnijeg perioda moguće vidjeti određene životinje kroz staklene portale, a to su majmuni, zmije, lemuri, merkati, kajmani i slično.

– Radnici zaposleni u RZC “Pionirska dolina” i zoo vrt osim brige o životinjama svakodnevno, zbog bezbjednosti posjetilaca, vode računa i o stazama za šetnju i rekreaciju. Sve staze su prohodne, očišćene od snijega i tretirane posipnim materijalom protiv poledice – kazala je Hamza.

Inače, od 1. marta RZC “Pionirska dolina” i zoo vrt radit će duže, odnosno radno vrijeme našeg jedinog rekreativno-zabavnog centra sa zoološkim vrtom bit će od 08.00 do 18.00 sati, a radit će i za vrijeme praznika, odnosno u četvrtak. U ovom mjesecu, ali i sezoni koja predstoji posjetioce očekuje sadržajnija ponuda, a to su prije svega nove životinjske vrste, kao i rekonstruisana dječija igrališta, uređena vještačka jezera i slično.

faktor.ba