BiH danas predaje odgovore na Upitnik Evropske komisije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uručiće danas u Sarajevu predsjedniku Evropske komisije (EK) Žan-Klodu Junkeru (Jean-Claude Juncker) odgovore na Upitnik za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Iz Predsjedništva BiH najavljeno je da je ceremonija predaje odgovora na Upitnik EK planirana u 10.40 sati, nakon čega će se novinarima obratiti Čović i Junker.

Protokolom je predviđeno da se Junker obrati i poslanicima i delegatima na zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta BiH.

Predsjednik Evropske komisije u službenu posjetu BiH stiže sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federikom Mogerini (Federica Mogherini) i evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom (Johannes Hahn).

Za kompletiranje odgovora bilo je potrebno 14 mjeseci

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uručio je Upitnik EK  9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Upitnik je sadržavao 3.242 pitanja, na oko 20 hiljada stranica.

Evropska komisija tim činom je zvanično počela proces pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, koji je predat Vijeću EU u februaru 2016. godine.

Prvobitnih šest mjeseci, koliko je bilo predviđeno za ispunjavanje Upitnika, zbog brojnih problema, ali i složenog uređenja zemlje (deset kantona, Distrikt Brčko, dva entiteta i državni nivo) protegnulo se na 14 mjeseci, ubjedljivo najviše od svih zemalja regiona koje su taj proces već dovršile. Naime, Srbija je taj posao okončala za nešto više od dva mjeseca, Hrvatska za tri, a Crna Gora za pet mjeseci.

Nakon što predsjednik EK Junker danas u Brisel odnese odgovore bh.vlasti, Evropska komisija bi u Sarajevo mogla uputiti dodatni paket pitanja.

Tada slijedi priprema mišljenja o stanju u BiH koje će biti upućeno svom zemljama članicama EU, a tek nakon njihovog eventualnog pozitivnog mišljenja konačnu odluku o odobravanju kandidatskog statusa trebalo bi da donese Vijeće EU.

bhrt