Novalić borce pozvao na razgovore, nema dodatnih sredstava

Federalni premijer Fadil Novalić pozvao je demobilizirane borce koji drže u blokadi neke od najfrekventnijih puteva u blizini Sarajeva, Zenice i Tuzle, da dođu u Vladu i da razgovaraju o svojim problemima.

Novalić je na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj pola sata prije ponoći u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu kazao kako su demobilizirane borce koji protestiraju širom Federacije BiH cijeli dan pozivali da izaberu svoje predstavnike te da dođu razgovarati, ali su se oni oglušili na taj poziv.

Istaknuo je kako se sa svih nivoa vlasti godišnje za boračku populaciju ukupno izdvaja 650 miliona maraka te da Federacija BiH ne može izdvojiti više od toga.

– Moram reći kako smo do sada ukupno potrošili 11 milijardi na boračku populaciju i Federacija u finansijskom smislu ne može više. Postavili su (protestanti) tako visoke zahtjeve koji se ne mogu ispuniti. Neko kreira rješenja na ulici, odnosno, neko kreira haos na koji se ne može dati rješenje – ustvrdio je federalni premijer.

Komentirajući zahtjeve protestanata, Novalić je kazao kako bi cijeli federalni budžet bio potreban samo za podmirivanje boračkog dodatka čije uvođenje traže demobilizirani borci.

Ponovio je kako je Federalna vlada uvijek otvorena za dijalog te da se iz sadašnje situacije može izaći samo razgovorima i pregovorima.

– Ako ne bude odgovora, pozvat ćemo organe rede da građanima omoguće kretanje – poručio je Novalić.

Federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević naglasio je kako je aktuelna vlada u prošloj godini u parlamentarnu proceduru uputila četiri zakon, a svaki od tih zakona rješava neko od pitanja prava boraca.

– Danas je 1. mart i građani nisu zaslužili od svojih boraca da im blokiraju ceste. Mi smo spremni za razgovore i pregovore. Ovo pitanje treba rješavati isključivo dijalogom – kazao je Bukvarević.

On je obećao kako će zakon o pravima demobiliziranih boraca vratiti u parlamentarnu proceduru i da je to put kojim treba ići.

Patković: Mnogi borci su u kućama, ne slažu se s blokadama saobraćaja

Šerif Patković iz Koordinacije boračkih organizacija rekao je da se veliki broj bivših boraca iz FBiH ne slaže s potezom demonstranata koji od jutros drže u blokadi veliki broj prilaza većim gradovima u ovom entitetu.

“Imamo ugrožene građane koji ne mogu doći do kuća, a imamo i ljude koji protestuju, a ni većina njih ne zna kako prevazići ovu situaciju”, rekao je on na vanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu.

On tvrdi da je “veliki dio demobilisanih boraca večeras u svojim domovima i muka im je u stomaku – ne mogu protiv boraca, ali ne mogu reći ni da je ovo mjera koja će riješiti probleme boračke populacije”.

“Tražimo funkcionisanje države, da se izvrši legitimisanje svakog lica koje je tamo, da vidimo učešće u ratu, zbog čega je došao i neka snosi odgovornost što neko nije isporučio robu, što se neko razbolio”, naglasio je Patković.

FENA