U Srebrenici i Bratuncu obilježen Dan nezavisnosti BiH

Intoniranjem državne himne i polaganjem cvijeće danas je u Memorijalnom centru Potočari i u šehidskom mezarju „Veljaci“ u Bratuncu obilježen Dan nezavisnosti BiH.

Cvijeće na spomen-obilježja položili su: potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, uime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića njegov savjetnik Dževad Mahmutović, bošnjački predstavnici lokalne vlasti općina Srebrenica i Bratunac, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, udruženja preživjelih žrtava genocida, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici 28.divizije Armije RBiH, Samostalnog sindikata PPDIVUT-a BiH, predstavnice Udruženja majke Srebrenice, te mnoge druge delegacije i mnogobrojni građani.

Prisutnima se obratio direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović i zahvalio svima koji su došli i ujedno čestitao Dan nezavisnosti BiH.

-Danas smo se skupili u Potočarima na mjestu gdje je 1995.godine započeo najveći genocid u novijoj svjetskoj historiji. Na ovom mjestu godinama obilježavamo Dan nezavisnosti BiH, jedine naše domovine – rekao je Smajlović.

Članica Udruženja „Žene Srebrenice“ Nura Begović u izjavi za Fenu rekla je da preživjele žrtve rata žele da budu poštovane.

– Ovo je danas plač i tuga, a i sjećanje na žrtve. Mi želimo suživot i da država ugleda svjetlost dana i bolju budućnost za sve – kazala je Begovićeva.

Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković uputio je čestitku svim građanima BiH povodom Dana nezavisnosti BiH.

– U svakom dijelu BiH se obilježava Dan nezavisnosti BiH bez obzira što neko pokušava da ospori obilježavanje. Mi vjerujemo u BiH koja neće biti ni bošnjačka, srpska, ni hrvatska, već država svih naroda. Naša država može opstati samo kao država svih naroda – istakao je Tabaković.

Organizator obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti BiH u Brtauncu je Bosanska zajednica kultura „Preporod“ i Islamska zajednica Bratunac.

– 1. mart obilježavamo u Bratuncu već deset godina i nastavit ćemo u kontinunitetu. Mi smo narod koji drži do svojih tekovina – kazao je Feni Elvir Hodžić, predsjednik Bošnjačke zajednice kuluture „Preporod“.

U Kulturnom centru u Srebrenici povodom 1. marta, Dana nezavisnosti danas u 15.00 sati će biti održana akademija.

SREBRENICA, 1. marta (FENA