Bivši borci drugu noć proveli na petlji Šićki brod

Demobilisani borci drugu noć proveli su na petlji Šićki Brod kod Tuzle, uz poruku da neće odustati od svojih zahtijeva zbog kojih su blokirali saobraćaj u tom dijelu države.

Tokom jučerašnjeg dana pripadnici kantonalnog MUP-a pokušali su razgovorom privoljeti demonstrante da se povuku i omoguće normalan prolazak vozila, ali u tome nisu uspjeli.

Borci su tražili da im se na petlji Šićki Brod obrati ministar za boračka i pitanja invalida odbrambenog i oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, ali do sastanka nije došlo.

Bivšim borcima pridružili su se sinoć i brojni nekadašnji pripadnici Armije BiH, među kojima i komandant 1. tuzlanske ratne brigade Jusuf Šećerbegović, te komandant 3. tuzlanske brigade Kemo Džanko.

“Došao sam da bivšim saborcima pružim podršku. Ovo su sve nekadašnji dobrovoljci čija tri zahtjeva su potpuno opravdana i vrijeme je da krivicu prijašnjih vlasti ispravi sadašnja. Ne može u državi biti 1.600 boračkih organizacija, kao ni ogroman broj navodnih boraca koji nezasluženo uživaju privilegije kakve nemaju ovi ljudi na petlji. Spisak boraca u registru može se očistiti za mjesec dana”, izjavio je Šećerbegović za Fenu.

Jutros je na petlji Šićki brod primjetan veći broj policijskih snaga, ali nema naznaka da bi bivši borci mogli biti silom sklonjeni sa ceste radi deblokade saobraćaja.

Jučer ujutro su specijalne snage policije policije Federalnom MUP-a nakon razgovora uklonile blokadu saobraćaja koju su postavili bivši borci na nekoliko mjesta u Federaciji BiH.

Nezadovoljni bivši borci blokadom saobraćajnica tražili su objavljivanje Registra branitelja, boračke dodatke, te ukidanje finansiranja preko 1.600 boračkih organizacija.

bhrt