Dogodilo se na današnji dan, 2. mart

 1. U Parizu predstavljen komunikacijski sistem nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom ‘optičkom telegrafu’ velikih proporcija koji je bio montiran na krovove ili visoka postolja, kako bi ga se vidjelo iz velikih udaljenosti, a sistem je bio popularan krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

 

 1. Rođen Bedrich Smetana, češki kompozitor i dirigent koji je u grandioznom ciklusu “Moja domovina”, koji obuhvaća šest simfonijskih pjesama, dao jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i historije.

 

 1. Rođena Marija Jurić Zagorka, najčitanija hrvatska književnica i prva hrvatska novinarka. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije, te za prava žena. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne historije.

 

 1. Potpisivanjem Istanbulske konvencije Sueski kanal postao prohodan svim plovilima tokom mirnih i ratnih razdoblja.

 

 1. Rođen Adem Čejvan, bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac. Ostvario je velik broj uloga. Bio je osnivač susreta za glumce koji su se održavali u Banjoj Luci pod nazivom “Susreti za glumce u maju”.

 

 1. Rođen Mihail Gorbačov, sovjetski političar, posljednji predsjednik SSSR-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

 

 1. Predsjednik bošnjačke vlade Haris Silajdžić, predstavnik bosanskih Hrvata Krešimir Zubak i ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić potpisuju preliminarni sporazum o spajanju hrvatskih i muslimanskih teritorija u Bosni u federaciju sedam etničkih kantona.

 

 1. Film “Titanic” Jamesa Camerona postao prvi film u svijetu koji je ostvario prihod od milijardu dolara.

 

 1. Predsjednik Saveza komunista Srbije Slobodan Milošević, obraćajući se okupljenim Srbima sa Kosova ispred zgrade Skupštine SFRJ, najavio hapšenje albanskih lidera na Kosovu.

 

 1. Britanske vlasti su dozvolile bivšem čileanskom diktatoru Augustu Pinočeu da napusti London i ode u Čile, odbivši zahtjev Španije za njegovu ekstradiciju.

 

 1. Francuski predsjednik Jacques Chirac doputovao u službenu posjetu Alžiru. To je prva posjeta na najvišoj razini od kada je Alžir stekao nezavisnost od Francuske 1962. nakon osmogodišnjeg rata.

 

 1. Formirana nova Vlada Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom.

 

 1. U Los Angelesu održana 86. dodjela “Oscara”, koju je organizirala Američka akademija filmskih umjetnosti i nauka.