Dogodilo se na današnji dan, 3. mart

  1. – Umro je engleski naučnik i pronalazač Robert Huk, koji je usavršio barometar, teleskop i mikroskop i prvi otkrio ćelijsku strukturu biljaka. Postavio je osnovni zakon teorije elastičnosti (“Hukov zakon”).

 

1847.– Rođen je američki fizičar škotskog porijekla Aleksander Grejem Bel, pronalazač električnog telefona 1875. godine. Bavio se istraživanjem mehanike govora i 1872. godine je u Bostonu osnovao školu učitelja za gluhonijeme.

 

1861.– Manifestom cara Aleksandra II ukinuto je kmetstvo u Rusiji. Više od 47 miliona kmetova oslobođeno je feudalnog odnosa i dobilo je pravo da trguje, da se bavi zanatima i svim poslovima u privredi.

 

  1. – Narodna skupština u Ankari ukinula je Muslimanski kalifat i protjerala iz zemlje kalifu i njegovu porodicu, kao dio reformi u modernizaciji zemlje predsjednika Kemala Ataturka (Atatuerk).

 

  1. – Stanovnici Letonije i Estonije su ubjedljivom većinom glasali za nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

 

  1. – Jugoslovenske vlasti uhapsile su Radoslava Kremenovića i Dražena Erdemovića, koje je Haški sud osumnjičio za ratne zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995, i predale ih Međunarodnom sudu. Kremenović je, nakon istrage pušten, jer sud nije dokazao njegovu krivicu, a Erdemović, prvi optuženi koji je priznao krivicu, osuđen je na pet godina zatvora.

 

  1. – Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio je ratnog komandanta snaga bosanskih Hrvata generala Tihomira Blaškića na 45 godina zatvora, zbog zločina koje su hrvatske snage počinile nad Muslimanima u srednjoj Bosni 1992-94. Apelaciono vijeće smanjilo je kaznu Blaškiću na 9 godina zatvora.

  1. – Građani Švajcarske izjasnili su se na referendumu da njihova država postane članica Ujedinjenih nacija.

 

  1. – U Francuskoj je zakonom zabranjeno nošenje muslimanskih feredža u državnim školama.

 

  1. – Umro je slikar i pisac Momo Kapor. Objavio je više od četrdeset knjiga, među kojima su najpoznatije “Foliranti”, “Provincijalac”, “Ada”, “Una”, “Od sedam do tri”, “Bilješke jedne Ane”, “Hronika izgubljenog grada”. Autor je velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija.

 

  1. – Tokom dvije godine građanskog rata u Južnom Sudanu poginulo je oko 50.000 ljudi, dok je 2,2 miliona napustilo svoje domove zbog sukoba i gladi u toj zemlji, prema izvorima UN-a.